НОВИНИ

"Не искам да съм бежанец тук, а да се чувствам човек": В Бургас откриха нов бежански център

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
12:43, 04.08.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас откриха нов Център в подкрепа на бежанци. В него работят социални работници, психолози, терапевти и юристи, които спомагат за по-лесната интеграция на чуждестранните граждани, които са избрали България за свой нов дом.

Татяна е от украинския град Мариупол. Заради войната напуска родината си в търсене на по-добър живот. От два месеца живее в Бургас с двете си малки деца. За краткия си престой успява да намери работа по специалността като рехабилитатор.

"Аз вече пристигнах тук и искам да не бъда бежанец, а да се чувствам като човек. Затова първоначално е важно да се търси работа, курсове за изучаване на езика и така човек да си стъпи на крака", разказва Татяна Бодрева.

Среща обаче трудности при записването на децата в детска градина и търси помощ в новооткрития център за подкрепа на бежанци. Освен Татяна още около 600 души посещават центъра в Бургас. В него работят 13 специалисти, които са украински граждани, живеещи постоянно у нас.

"Идват при нас да получат някакви консултационни услуги, помощ от юрист. Идват при нас да попитат за някакви въпроси, свързани със социално подпомагане, как да получат някаква социална помощ или да се запишат при личен лекар", разказва Мая Моисенко, координатор в Центъра за подкрепа на бежанци-Бургас.

Заради езиковата бариера намирането на работа също е препятствие за украинските бежанци. Затова в центъра провеждат безплатни курсове по български език.

"40% намират работа, 60% - не. За тях е важно да знаят езика. Проведохме нива А1 и А2 и очакваме да проведем курс в Бургас, както за деца, така и за възрастни. Има голямо запитване на по-високо ниво, т. е. примерно В1", каза Мая Моисенко, координатор в Центъра за подкрепа на бежанци - Бургас.

Центърът за бежанци в Бургас оказва подкрепа и на бежанци от Русия, Сирия и Афганистан. Изграждането му се финансира от Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с БЧК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Георгиев: Абсолютно нареден мач, чист грабеж (СНИМКИ И ВИДЕО)
Борислав Георгиев: Абсолютно нареден мач, чист грабеж (СНИМКИ И ВИДЕО)
Спортни новини 04.08.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 04.08.2024 г., 12:25 ч.