НОВИНИ

Не на ветрогенераторите: Рибари и хотелиери на протест във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 19.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в Черно море отново предизвика недоволството на хотелиери и рибари във Варна. Този път то беше провокирано от провеждането на кръгла маса по въпроса за развитието на офшорната вятърна енергия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. По време на протеста рибарите изразиха и своето недоволство от липсата на достатъчно лодкостоянки, на които да акостират.

"Очаквахме, че отново ще бъде възобновен дебатът за ветрогенераторите в Черно море. Нещо, което не желаем за момента. Ако има такова обсъждане, то трябва да бъде в широк формат, а не тайни срещи, организирани от Център за следене на демокрацията. Институция, която явно защитава чужди интереси", каза Емил Милев - Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

От рибарското сдружение посочиха, че ги притеснява това, че дебатът отново се възражда.

"Най-неприятното в цялата ситуация е тази имитация на обществено обсъждане. Няма истински дебат, не се говори с браншовите организации, а се имитира такова. Вчера имаше някаква апокрифна среща, на която имаше достъп ограничен. Един единствен представител беше допуснат с изключен микрофон. Няма запис от срещата, а там са говорени откровени глупости, че рибарите са бракониери, че трябва да се забрани риболовът, за да бъде възстановена популацията на тюлена монах", обясни Теньо Тенев - председател на сдружение "Фарчето".

Тенев посочи, че аргументите на браншовите организации не се показват, а се дава изява на "някакви напудрени неща, които са много далеч от истината".

От рибарското сдружение "Черноморски изгрев" акцентираха и върху друг проблем, който ги засяга, а именно липсата на места за лодките.

"През последните години бяха изградени две пристанища, но и те са крайно недостатъчни", категоричен е Емил Милев.

Вижте повече в прякото включване на Петя Иванова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Отбелязваме Световния ден на социалния работник
Отбелязваме Световния ден на социалния работник