Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Недостиг от над 30 000 медицински сестри, 32% от работещите са над 65 години

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 23.04.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 000 медицински сестри. Към момента в страната работят 22300 сестри, като 32% от тях са на възраст над 65 години. В детски градини, ясли и училища работят около 7500 медицински сестри. 42% от тях са пенсионери, а средната възраст на останалите е 58 години. В много общини трудно успяват да намерят сестри за яслените групи. Затова от здравното министерство предлагат освен сестри и акушерки в детските градини и ясли да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

Стойка Димова е сред малкото директори в София, които за момента не търсят медицински сестри. В яслата, която управлява работят 8 сестри. Половината са в пенсионна и предпенсионна възраст.

"Хората са много отговорни, с натрупан опит и добре се справят със служебните си задължения. Предполагаме, че до няколко години ще се наложи да си търся и аз кадри", заяви Стойка Димова - директор на 56 СДЯ "Калина".

Заплатите на сестрите в училищното и детско здравеопазване зависят от общинските власти.

"Там, където общинските власти осъзнават важността на тези специалисти, има договорени заплати между 1000 и 1100 лева. Не навсякъде, разбира се", каза Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

В столичните яслени групи не достигат над 100 медицински сестри. От общината искат здравното министерство да разреши и педагози да се грижат за децата до 3-годишна възраст.

"Спешните, неотложните състояния при децата настъпват много бързо. Имали сме животозастрашаващи ситуации. Не са често, но според мен е належащо здравни работници да работят в яслените групи", каза Стойка Димова - директор на 56 СДЯ "Калина".

От здравното министерство предлагат в яслите и детските градини да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

"Няма как да вършим нещо, което е една стона от това, което можем. И не бива да бъде така", заяви Вили Батакчиева - фелдшер ЦСМП-Пловдив.

"Абсурд. Фелдшерите са една професия, която като наименование и възрастова характеристика лека полека отмира", каза Киро Аргиров - фелдшер в ЦСМП-Пловдив.

У нас фелдшерите са около 1900. Средната им възраст е 59 години. Лекарските асистенти са само 61 и са на средна възраст 33 години.

"Друг е въпросът къде ще бъдат те по-полезни за обществото. В яслите или в спешната помощ. Там също има критичен недостиг", коментира Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Дали фелдшерите ще могат да работят в яслите? Решението на здравното министерство се очаква след края на общественото обсъждане, което приключва на 7 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как "Царевна" падна в капана на войната
Как "Царевна" падна в капана на войната
Как едно украинско семейство ще отпразнува Великден в Пловдив
Как едно украинско семейство ще отпразнува Великден в Пловдив