НОВИНИ

Илияна Йотова откри българския павилион на Венецианското биенале

Айше Сали
от Айше Сали
11:24, 23.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

"След тежката пандемия ни застига и трагедията на войната – немислима в Европа в 21-и век. Днес си задаваме въпроса дали да се затворим всеки в своя си свят или да протегнем ръце едни към други, към тези, които се нуждаят от подкрепа. Изкуството ни дава отговора със своята незаменима сила да свързва хората." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри българския павилион на 59-ата международна художествена изложба Венецианско биенале – една от най-старите и авторитетни платформи за изкуство.

Десетки бяха желаещите да видят проекта "Ето къде си" с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов и залата се оказа тясна за интереса.

Вицепрезидентът специално поздрави директора на Националната галерия Ярослава Бубнова, която е комисар на българското национално участие.

Илияна Йотова изтъкна, че всеки човек има собствен прочит на изкуството и представи своето виждане за проекта "Ето къде си".

"Заедно – с тази дума определям аз българския проект. Можем да сме заедно в едно пространство и въпреки това да сме далече, ако я няма съпричастността. Думата "заедно" не е механичен сбор, а състояние, тя е процес – тънката нишка от аз и ти до ние, до общия ни път. Повече от всякога имаме нужда да бъдем заедно, да бъдем съпричастни към най-уязвимите, към търсещите помощ и закрила от войната в Украйна", посочи вицепрезидентът.

Рисунки, пърформанс и инсталация, в която можеш да си пъхнеш главата, за да погледнеш към градината, са част от проекта. Той е изцяло съобразен с мястото, където ще бъде показан.

Тази година България ще бъде представена в сграда в централната част на Венеция, в близост до моста "Риалто".

Бюджетът, отпуснат за целта от Министерството на културата, е значително по-малък в сравнение с предишното участие. Изработването на проекта възлиза на 60 000 лева, а наемът на пространството във Венеция за представянето му струва 80 000 евро.

Времето, в което се намираме, все по някакъв начин се сблъсква със самия себе си. Има достатъчно време да се сблъска със самия себе си и да погледне собствените си слаби места в нещата, които по принцип се опитва да замете под килима, излизат наяве. Мисля, че едно такова време е тест за нас самите, което ни показва къде се намираме ние като човешки същества, каза Михаил Михайлов, автор на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет души са в неизвестност след инцидент в полска мина
Десет души са в неизвестност след инцидент в полска мина
На Велика събота се месят козунаци и се боядисват яйца
На Велика събота се месят козунаци и се боядисват яйца