НОВИНИ

"Има такъв народ" ще изпратят Станислав Балабанов с правителствената делегация в Киев

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:40, 23.04.2022
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" ще изпрати свой човек с премиера в Киев, най-вероятно и "Демократична България", въпреки че още не са обсъдили въпроса, БСП не бързат с решението. Предстоящата визита на Кирил Петков е планирана на фона на напрежение между социалистите и останалите партньори да се изпрати ли военна помощ в Украйна. В същото време след ракетен обстрел срещу Одеса са загинали петима души. Сред жертвите е и тримесечно бебе, съобщават от Киев.

Мариупол започва разминиране на пристанищната инфраструктура докато обсадата на Азовстал, в който се крият стотици цивилни, продължава. По данни на британското разузнаване Москва не е постигнала съществени успехи през последното денонощие, въпреки обявените удари срещу украински военни цели.

С два хода премиерът очаква да сближи позициите в управляващата коалиция по въпроса да се изпрати ли военна помощ на Украйна. Във вторник се очаква коалиционен съвет, от решението на него зависи дали "Демократична България" преосмисля място си в коалицията. Следващата седмица премиерът отива и в Киев. Той иска да заведе и партньорите си от другите партии с надеждата, че на място ще може да ги убеди да действат заедно по отношение на помощта.

Ден след поканата на премиера да се запознаят на място в Украйна със ситуацията засега само от "Има такъв народ" заявяват, че ще изпратят свой човек. Продължаваме промяната най-вероятно ще изпратят председателя на външната комисия в парламента. Парламентарната група на "Демократична България" все още не е коментирала поканата на премиера. БСП ще решават след празниците. Остава нерешен и спорът за изпращане на оръжие в Украйна. БСП остават категорично против, "Демократична България" и "Има такъв народ" са за изпращането на военна помощ. "Продължаваме промяната" ще се опитат да намерят баланс с посещението в Киев.

От четирите партии в коалицията - първо "Има такъв народ" потвърдиха, че ще изпратят свой представител заедно с премиера в Киев. Това ще бъде депутатът Станислав Балабанов.

"Наистина е страшно да гледаме в медиите, в социалните мрежи как жени и деца плащат с цената на живота си в момента. Затова ние като част от ЕС и НАТО трябва да бъде безапелационни и според мен с единна позиция. Сега три от коалиционните партии излязохме с такива позиции, очакваме какъв ще бъде отговорът на БСП - дали ще има представител от тяхна страна. И се надявам като се приберем живи и здрави - да излезем с обща позиция", заяви Станислав Балабанов - депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Парламентарната група на "Демократична България" все още не е коментирала поканата на премиера за посещение в Киев. В "Денят започва с Георги Любенов" депутатът Ивайло Мирчев каза, че очаква по време на коалиционния съвет във вторник да се вземе решение за изпращане на оръжие в Украйна.

"Ако там не бъде намерено решение - за ДБ следващият ход е темата да бъде предложена на вниманието на националните органи, които трябва да вземат решение всъщност какво се случва оттук нататък с ролята на ДБ в това управление. И самият премиер и вицепремиерът казаха, че тяхното лично мнение е, че оръжия на Украйна трябва да се предоставят. Оказва се, между другото, в разговори в кулоарите с депутати на ПП почти не чух мнение, че не трябва да предоставяме оръжие на Украйна. Така че това решение просто трябва да влезе в зала", каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на "Демократична България".

От ГЕРБ настояват да се изпрати военно-техническа помощ за Украйна. А когато чула за посещението на Кирил Петков в Киев, Десислава Атанасова първоначално си помислила, че това е лексикална бъркотия.

"Реших, че е имал предвид Канада - one way ticket - защото на правителството вече му е време да вземе своя еднопосочен билет. Но после като помислих, даже бих предложила цялата правителствена делегация, ако ще пътува, да отиде и до Скопие, след това може да отиде в Руанда, където най-много ни хвалят за борба с корупцията, може да мине през Кайманите, където са регистрирани офшорките, с които правителството подписа меморандум за 1 милиард долара", заяви Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Продължаваме промяната" най-вероятно ще изпратят представител на парламентарната си група в Киев. БСП ще решат след празниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракетен обстрел срещу Одеса взе жертви
Ракетен обстрел срещу Одеса взе жертви
Десетки вторични трусове след земетресението в Босна и Херцеговина
Десетки вторични трусове след земетресението в Босна и Херцеговина