НОВИНИ

Недоволство срещу тестовете за ученици в Бургас и община Раковски

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 08.11.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство срещу тестовете за деца в училище в Бургас и община Раковски. Три неучебни дни обяви кметът на Раковски Павел Гуджеров за всички ученици в общината, след като десетки родители от града протестираха срещу тестването на децата и отказаха да ги пуснат в класните стаи. Родителите събраха и подписка срещу новите мерки за присъствено обучение след тест.

В знак на протест някои родители днес са отказали да включат децата си и в онлайн формата на обучение. Преди да приключи срокът за подаване на декларации родителите в основно училище „Христо Ботев" в Раковски бяха събрали подписка за отмяна на тестовете за децата.

Ваканция за учениците в Раковски след протестите срещу тестването

"Не сме съгласни с тестовете за децата, за да присъстват на училище. Мисля, че децата не трябва да бъдат тествани и стресирани, трябва да си присъстват нормално на училище", казва Мария Лесова - родител.

"Безопасна среда за кого? Нима в държавните институции, нима в банките няма Ковид, не върлува. Нима във всичките магазини не върлува. Каква е причината да започнат от децата", пита Диана Запрянова - родител.

Хората се притесняват още, че няма кой да гледа децата им, докато работят и качеството на обучение в електронна среда е много ниско.

"Как да ходим на работа, това да обяснят там горе, как да ходим на работа. Това е няма кой да ходи на работа, кой да ги гледа, бабите да ги гледат, да ги учат на компютри. То е безобразие направо", казва Дончо Димитров - родител.

"Няма да ги пуснем онлайн, защото за нас това не е достатъчно за децата ни. Те остават необразовани, но учителите пишат и трябва да предадат урока. За 20 минути няма как да се предаде урок. За 20 минути няма как да изпиташ 26 деца дали са научили нещо от предния път. То е просто пародия на обучение", посочва Даниела Белчева - родител.

През следващите неучебни дни предложенията на родителите за това как трябва да продължи обучението на децата им ще бъдат обобщени и ще бъдат изпратени на министъра на образованието. Ще се направят консултации и със здравния министър.

"В тези три дни аз съм сигурна, че и министърът на образованието и министърът на здравеопазването ще дадат окончателен и категоричен отговор за това как ще продължи обучението на децата в община Раковски. Много е трудно за всички", казва Антоанета Кръстанова, директор та РУО-Пловдив.

Ако решенията на Министерството на образованието не удовлетворят родителите, те ще продължат от четвъртък протестните действия.

В Бургас родители изразиха недоволството си срещу тестването на най-малките ученици с открит урок. Децата започнаха часовете си на открито пред общината. На площада възрастните изнесоха урок по български език.

"Тук сме с учебниците и тетрадките, защото не сме съгласни децата да бъдат тествани, не сме съгласни с това да ограничават достъпа на децата ни в училище поради нашия отказ. Както видяхме досега децата ходиха на училище, спазваха мерките, като носене на маски в коридорите", каза Теодора Великова, майка на дете във втори клас.

"Не е нормално това нещо. Не е нормално това дете, което е първи, втори клас да отива на училище с ясната мисъл, че то може да бъде положително, да преминават цялата процедура на здравната система", посочва Иво Радев, родител.

Родителите В Бургас се заканиха, че и утре децата им ще учат навън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола за назначението на Шави: По-добре е да не ни сравняват
Гуардиола за назначението на Шави: По-добре е да не ни сравняват
Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша
Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша