НОВИНИ

Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:49, 08.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Европа
Слушай новината

В района продължават да се струпват бежанци, за които ЕС твърди, че са окуражавани от режима в Минск да преминават на полска територия. Напрежението се покачва, докато температурите в района падат под нулата.

Мигрантите за първи път се опитват да преминат със сила през загражденията с бодлива тел, съобщават полските сили, които охраняват границата с Беларус. За момента ситуацията е овладяна. Заради значителното струпване на бежанци Полша насочи допълнителни сили към граничния район.

"Големи групи от полицаи и антитерористични формирования бяха изпратени днес към границата, където патрулират и 12 000 войници от полската армия. Смятаме, че тези сили са достатъчни, за да осигурят реда от полската страна на границата", каза Мачей Васик, зам.-министър на вътрешните работи на Полша.

След въвеждането на извънредно положение в граничната си зона с Беларус, Полша обяви намеренията си да издигне солидна ограда с височина пет и половина метра, за да овладее мигрантската вълна.

Заради наплив от мигранти: Литва изпраща войски към границата с Полша и Беларус

Режимът на Александър Лукашенко отрича обвиненията за умишлено насочване на бежанци от Близкия Изток и Африка към съседни страни-членки на Европейския съюз.

Факт е обаче, че мигрантският натиск към Полша и Латвия се увеличи, след като Брюксел наложи санкции на Минск заради нарушаване на човешките права.

От НАТО определиха използването на мигранти от беларуския режим като "неприемливо" и обявиха готовност да окажат допълнителна помощ на съюзниците си за поддържане на безопасността и сигурността в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу тестовете за ученици в Бургас и община Раковски
Недоволство срещу тестовете за ученици в Бургас и община Раковски
Заведенията в Австрия вече приемат само ваксинирани и преболедували COVID-19
Заведенията в Австрия вече приемат само ваксинирани и преболедували COVID-19