НОВИНИ

Заради наплив от мигранти: Литва изпраща войски към границата с Полша и Беларус

заради наплив мигранти литва изпраща войски границата полша беларус
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:34, 08.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Литва изпраща войски към границата с Беларус заради наплива от мигранти, заяви вътрешният министър на страната Агне Билотайте, съобщава Ройтерс.

Тя не уточни броя на войските, които ще бъдат изпратени към границите на Полша и Беларус.

Министерството на вътрешните работи дори е предложило на правителството да въведе извънредно положение във връзка със ситуацията, свързана с придвижването на големи групи нелегални мигранти от Азия и Африка към границата на Полша.

В момента заради мигрантската криза в Литва действа по-смекчен режим на извънредно положение.

Днес прессекретарят на министъра, координиращ дейността на полските специални служби, Станислав Жарин съобщи, че властите в Полша са засекли подготовката за щурмуване на границата откъм Беларус от страна на нелегални мигранти.

"Ние следим случващото се по полската граница. Не е изключено с опитите за подобен набег да се сблъска и Литва, затова се извършва предилсоциране на силите по охрана на границата", отбеляза Билотайте.

Ръководителят на Държавната гранична охрана към Министерството на вътрешните работи на Литва генерал Рустамас Любаевас съобщи за продължаващото преместване на офицери от граничната охрана и части на литовската армия, които им помагат от август тази година. Той не спомена участието на допълнителни армейски сили, но каза, че в случай на опити за щурм на границата от нелегални имигранти ще бъдат използвани всички средства.

"Ако тръгнат към пробив и има заплаха за живота и здравето на нашите служители, могат да се използват специални средства и оръжия", каза генералът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев се надява Един Джеко да е готов за игра
Ивайло Петев се надява Един Джеко да е готов за игра
Хамилтън: Ще дам всичко от себе си в последните четири старта
Хамилтън: Ще дам всичко от себе си в последните четири старта