НОВИНИ

Заведенията в Австрия вече приемат само ваксинирани и преболедували COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:44, 08.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Австрия вече са в сила строги мерки срещу COVID-19, които на практика създават блокада между неваксинираните и социалния живот. Много от местата, които досега бяха достъпни с тестове, вече могат да бъдат посещавани само от имунизирани или преболедували вируса. До затягане на мерките се стигна заради рязко покачване на новите случаи.

Ресторанти, кафенета, културни и спортни събития вече могат да бъдат посещавани само от ваксинирани или преболедували COVID-19. Изискването важи също за фризьорски салони и ски лифтовете.

Опцията "тестване срещу ваксиниране" вече е възможна само за тийнейджъри между 13- и 15-годишна възраст. А за по-малките ограниченията не важат.

Властите дадоха 4-седмичен гратисен период за ваксинираните с една доза, през който те ще могат да представят отрицателен тест.

Австрийските власти промениха и правилата на сертификатите. Те ще важат 9 месеца след втората доза, а не една година.

Около 64 на сто от възрастното население на Австрия е ваксинирано напълно срещу COVID-19, което се приема като нисък процент за целия Европейски съюз.

След дни на покачване на новите случаи, в петък Австрия почти достигна рекорда от миналия ноември - с регистрирани около 9400 новозаразени. Очаква се тази седмица броят на новите случаи от COVID-19 да продължава да расте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша
Голяма група мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша
Екип на БНТ участва в спасяването на бедстващ лебед край Русе (ВИДЕО)
Екип на БНТ участва в спасяването на бедстващ лебед край Русе (ВИДЕО)