НОВИНИ

Не всички училища започват с тестването в сряда, някои отложиха за другата седмица

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:04, 08.11.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Щадящите тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас стигнаха до училищата. В столицата за целта бяха опрeделeни 24 базови училища, които преразпределиха тестовете. Оказа се, че някои училища ще могат да се организират и ще започнат тестването още в сряда. Други в четвъртък, а трети отложиха за другата седмица.

МОН отговори на най-задаваните въпроси за тестването на учениците

4725 щадящи теста бяха докарани рано сутринта в столичното 18-о училище. Следобед от тук тестовете си получиха и останалите училища в район "Възраждане". Това стана след като директорите изчислиха колко точно тестове са им нужни.

В 9.30 ч. сутринта кола на Столична община докара в 18-о училище пет кашона с щадящи тестове. Училището е едно от 24-те определени за базови при разпределянето на тестовете.

Днес до 12.00 часа родителите трябваше да върнат декларациите дали са съгласни децата да бъдат тествани. Оказа се, че в 18-о училище 554 от децата ще учат присъствено, 182 ще останат онлайн. Или на тестване са съгласни 75% от родителите. Тестването започва от сряда.

"Погрижили сме се за всичко, предвидили сме много и различни ситуации, със сигурност ще има малки пропуски, които ще трябва да ги напипаме много бързо и още същия ден да ги изгладим", каза Вили Стойчева, директор на 18-о СУ.

Първи от седемте училища наоколо преброиха декларациите си от съседното 134-о училище и към 13.00 часа дойдоха за своите 250 теста. При тях около 60% от децата от всички паралелки ще се върнат в училище. Тук обаче ще започнат по-късно.

Тестовете пристигат по училищата. На някои места отлагат връщането в клас (СНИМКИ)

"Не мисля, че в сряда ще се справим, но в четвъртък имаме готовност да започнем. Един ден по-късно. Най-напред учителите, сестрите, родителите трябва да погледнем тестовете, да видим за какво става дума, времето за отчитане, така че в четвъртък ще започнем", каза Весела Палдъмова, директор на 134-о СУ.

Някои столични училища като 8-о пък, за да се подготвели добре и заради изборите, решиха да започнат тестването едва от идния вторник.

В 18-о училище тестването ще правят учителите, няколко родители и двете медицински сестри. От Синдикат "Обазование" към КТ "Подкрепа" обаче продължават да твърдят, че е по-добре тестовете да правят родителите вкъщи.

"Децата ще бъдат много по-спокойни в семейна среда, ще имат достатъчно време, за да се осигури 30 минути преди теста да не са яли и пили нищо", каза Гицка Харизанова, регионален председател на Синдикат" Образование" към КТ "Подкрепа "-Русе.

В 18-о училище казват, че ще решат проблема - закуската от голямото междучасие ще бъде изтеглена напред.

"Ние ще им отнесем закуска веднага след тестването. Може би това ще стане между 8.20 и 9 без 20, и тогава те ще си получат закуската", каза директорката на 18-о.

Вижте как ще тестват учениците за COVID-19

И в Благоевград днес събираха декларации от родителите.

"Онлайн обучението е мъчителен процес за родител, деца и нямаме избор по принцип", казва Костадинка Маркова, родител.

В Благоевград са доставени 19 000 теста, които ще бъдат раздадени, когато информацията бъде обобщена. Очакваме обобщената информация и от просветното министерство.

Недоволство срещу тестовете за ученици в Бургас и община Раковски

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл официално обяви Еди Хау за своя нов треньор
Нюкасъл официално обяви Еди Хау за своя нов треньор
Неприятна миризма в Пловдив. Каква е причината?
Неприятна миризма в Пловдив. Каква е причината?