НОВИНИ

Недоволство във Варна срещу новата наредба за избор на митрополити

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 03.03.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Миряни от Варненската епархия не одобряват новата наредба на Светия синод за избор на митрополити. Казват, че това ги лишава от правото им на глас. Те се срещнаха вчера с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Венцислав Георгиев: "След касирането на изборите за Сливенски митрополит, влезе в сила една набързо съставена наредба, която на практика отнема изборните права на миряните и на свещениците, когато става дума за избор на техен митрополит. Така е било от създаването на Българската екзархия и сега изведнъж с тази наредба тези права се отнемат и затова искаме тези права да бъдат запазени."

"Самата наредба действително тя е вторична правна норма, защото не може да отмени онова, което е разписано по избора на митрополит в устава. И пределно е ясно, че Църковният събор съсредоточава цялата законодателна власт в църквата. Тук две мнения няма. Обаче Църковен събор в момента не може да се свика и да се проведе. Църквата и църковните проблеми не се решават на площада. Ние не сме партия, ние сме църква. Нашите скъпи миряни разбраха нашето изказване, нашия разговор и се надявам да имат спокойствие, малко повече доверие и да не се притесняват", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Вижте повече в прякото включване на Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева за Елвира Краснобаева: Роди се звезда!
Илиана Раева за Елвира Краснобаева: Роди се звезда!
Доналд Тръмп спечели номинация в още три щата
Доналд Тръмп спечели номинация в още три щата