НОВИНИ

България отбелязва Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 03.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва Националния си празник - 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението. По този повод навсякъде в страната се организират официални тържества и чествания.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в тържествата за 3 март на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Желязков ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Ритуалът ще отслужи Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9:30 ч.

В 11:00 часа пред Паметника на Незнайния войн в София ще се проведе военният ритуал по издигане на националното знаме. На церемонията ще присъства министър-председателят Николай Денков.

Тържественото отбелязване на Националния празник и 146 години от Освобождението на страната на връх Свети Никола ще започне в 11:30 ч. Председателят на парламента ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник. На връх Свети Никола Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България и ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11:50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18:30 часа на площад "Народно събрание" в София ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участват още вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Николай Денков. Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в София. Тържествената заря-проверка ще бъде излъчена на живо по Българската национална телевизия.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник в Централния военен клуб в София.

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов от връх Шипка

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алина Коломиец спечели сребърен медал от шампионата на Италия по художествена гимнастика
Алина Коломиец спечели сребърен медал от шампионата на Италия по художествена гимнастика
Фемке Бол триумфира на 400 метра със световен рекорд, Грант Холоуей над всички на 60 метра с препятствия на световното по лека атлетика в зала
Фемке Бол триумфира на 400 метра със световен рекорд, Грант Холоуей над всички на 60 метра с препятствия на световното по лека атлетика в зала