НОВИНИ

Устояват ли пенсионните фондове на пазарните сътресения?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:43, 02.03.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Едва три пенсионни фонда за втора пенсия са с положителна доходност за изминалите две години. От Комисията за финансов надзор обясняват за "По света и у нас", че дългосрочно фондовете са се доказали като устойчиви на пазарни сътресения и могат сравнително бързо да компенсират временните негативни ефекти.

Покачването на лихвите от централните банки и несигурността около енергийните доставки през изминалите две години са причините пенсионните фондове трудно да са на плюс. Това обясняват от Комисията за финансов надзор. Пониженията не се дължат на сключени сделки, довели до загуби, а на ежедневната оценка на активите и негативните фактори на световните пазари.

"Нямат опции за инвестиране защото пазарът е много нестабилен. Тези фондове нямат право да инвестират в много рискови операции. Те имат строго дефинирани неща, с които могат да оперират. Те като нямат доходоносност и фондовете няма как да имат доходоносност. Ако се гледа за 2 или 5 години, те имат доходоносност от 1.99, 1.7%, а в показател за 10 години те имат плюс 2%", коментира Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

От Комисията за финансов надзор посочват, че през миналата година фондовете са обърнали негативната тендеция и отбелязват средно над 8.00 % положителна възвращаемост.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване посочват, че средната годишна доходност на фондовете за последните 20 години е 4%. През 2021 г., когато започна изплащането на първите пенсии по втория стълб, за 20 години вноски повече от 2600 души са с пожизнена втора пенсия от средно 260 лв. месечно, а 18 000 пенсионери получават разсрочени плащания от средно 400 лв.

От асоциацията изчисляват, че при средна пенсия от НОИ в размер на 830 лв. вторият стълб осигурява около 30% допълнителни средства от държавната или общо - около 1100 лв. Очакванията са, че с времето парите от втората пенсия ще се увеличават за бъдещите ѝ получатели.

"Законодателно въпросът е решен съобразно това какво има човек като натрупване. Законовите изменения от 2021 година дадоха точно тази възможност за различни видове пенсионни плащания, но по отношение на тези, които им предстои да се пенсионират независимо, мисля, че е изключително наложително да се помисли вече за възможността за инвестиране в мултифондове, т.е. възможността човек да избере какъв да бъде рисковият профил", каза проф. Людмила Векова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Кратки периоди без доходност са възможни, обясняват експерти, но инвестиционната политика на дружествата е насочвана към запазена стойността на активите в средносрочен и дългосрочен план.

Експерти препоръчват да прецените дали да прехвърлите натрупванията си по втора пенсия от и към НОИ до 1 година преди пенсиониране спрямо това къде бихте получили повече.

Средствата по индивидуалните партиди извън НОИ се унаследяват, а също така бъдещите пенсионери могат да получават първите плащания до една година преди държавната пенсия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Триото на България на 10 м пистолет при мъжете остана на точка от финала на eвропейското първенство по спортна стрелба
Триото на България на 10 м пистолет при мъжете остана на точка от финала на eвропейското първенство по спортна стрелба
Ямбол стартира третото завъртане в НБЛ с категоричен домакински успех срещу Берое
Ямбол стартира третото завъртане в НБЛ с категоричен домакински успех срещу Берое