НОВИНИ

Никола Шмит е номинацията на ПЕС за председател на Европейската комисия

Шмит заяви, че напълно подкрепя България и Румъния за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 02.03.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит е кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия. Той беше утвърден днес на конгрес на партията в Рим.

През БНТ Шмит каза, че винаги е подкрепял България и Румъния и е крайно време двете да се присъединят напълно към шенгенското пространство.

След европейските избори Никола Шмит ще се бори за председателското място в Еврокомисията с кандидата на ЕНП и настоящ председател Урсула фон дер Лайен.

Според европейските социалисти Никола Шмит е най-подходящият кандидат за председател на ЕК, защото винаги е отстоявал социалните права на европейците. Той е силен поддръжник на пълното приемане на България и Румъния в Шенген.

"Винаги съм подкрепял България и Румъния, време е те да се присъединяват напълно към шенгенското споразумение. България ще бъде приета и в еврозоната, както вие искате. Мисля, че България е много активен и важен член на ЕС. България е много вана за сигурността на Европа и тези усилия трябва да бъдат подкрепени и признати", коментира Шмит.

Бившият председател на ПЕС Сергей Станишев смята, че Шмит ще бъде най-добрият отговор на крайнодесните партии, които стават все по-популярни в Европа. Според Станишев за да бъдат силни, българските леви партии трябва да мислят за обща листа за евроизборите.

"За да бъдем убедителни и да имаме силно представителство като левица, трябват усилия за обединение, за обща листа, която е авторитетна, която може да събуди енергия и то - проевропейска енергия. Защото пътят на разпиляване и състезаване с "Възраждане" и другите крайни десни партии на техен терен е задънена улица. Социалното е полето на левицата и трябва да покажем, че ние можем да извоюваме социална Европа, в противен случай ще бъдат всички бити поотделно", каза Станишев.

В Рим, от името на БСП, Кристиан Вигенин подкрепи Никола Шмит за председател на ЕК. На евроизборите социалистите се надяват да увеличат резултата си.

"Това, което сме си поставили като цел е да затвърдим възходящото развитие, което показахме на местните избори и на парламентарните избори, да увеличим резултата си и на европейските", посочи Вигенин.

За ПЕС най-голямото предизвикателство на евроизборите през юни ще бъде да запазят второто си място в Европарламента и да не отстъпят места на крайнодесните и популистки партии в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов стана шампион на двойки на турнир по тенис в Анталия
Антъни Генов стана шампион на двойки на турнир по тенис в Анталия
Българските състезателки спечелиха бронз от европейското първенство по спортна стрелба
Българските състезателки спечелиха бронз от европейското първенство по спортна стрелба