НОВИНИ

Мозайките на Пловдив са част от 100-те национални туристически обекта

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
12:42, 02.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Комплексът от раннохристиянски базилики и антични сгради в Пловдив, които показват мозаичното наследство на Древен Филипопол, стана част от Стоте национални туристически обекта. На последното заседание на координационния съвет за движението "Опознай България" са одобрени общо 7 нови обекти, като голямата част от тях са в Южна България.

Проучване сред нагласите на туристите показва, че най-предпочитани са музеите и галериите, в които посетителите откриват съчетание между миналото и модерните технологии. Един от сполучливите примери в това отношение е комплексът от базилики в Пловдив, който показва мозаечното наследство на Древен Филипопол.

Така Голямата раннохристиянска базилика и античната сграда Ирини вече са част от стоте национални туристически обекта.

"Специално тук имаме над 2 хил. кв. м мозайка, която е разположена на оригиналната си основа, тоест на място и тя иска една непрекъсната поддръжка", каза доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Досега част от движението „Опознай България", последователите на което събират печати в туристическите си книжки, бе само Малката базилика на Пловдив.

"Пловдив, като център на провинция Тракия, е град, който е наситен с такова недвижимо културно наследство, и то мозаичното наследство. От тук нататък това ще бъде начало на обособяване на един тематичен културен маршрут, който ще започне от Антична сграда Ирини, Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика", обясни Димитър Станчев, реставратор и р-л отдел "Опазване на недвижимото културно наследство".

Новият маршрут ще стане факт през април, когато се очаква да приключат аварийните дейности и реставрацията на мозайките в сграда Ирини.

"Хубавото на този сериен обект е именно това, че културното наследство си върви ръка за ръка със съвременните технологии... Хората имат визуалното", каза Вангел Илиев, екскурзовод.

Сред останалите нови места, които вече са част от Стоте обекти, са Националната обсерватория на връх Рожен, Историческият музей в Стрелча и Музеят на родопския карст в Чепеларе.

Христо Иванов, турист в Чепеларе: "Всички туристи трябва да посетят музея, защото е единствен в България и не само."

Невена Миланова, турист в Чепеларе: "Доста интересни неща видяхме още в началото. Тук сме на почивка и на разходка."

Музеят в Чепеларе показва нагледно и богато пещерното дело в региона. Сред изложените находки са кости от пещерна мечка.

Репортери: Николай Райшинов, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов завърши на 11-а позиция в основното състезание за Гран при на Бахрейн във Формула 3
Никола Цолов завърши на 11-а позиция в основното състезание за Гран при на Бахрейн във Формула 3
Великият Оле Ейнар Бьорндален, който спечели 13 медала от олимпийски игри
Великият Оле Ейнар Бьорндален, който спечели 13 медала от олимпийски игри