НОВИНИ

В памет на Навални: Дълги опашки се извиваха до късно снощи в Москва

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:41, 02.03.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Дълги опашки от желаещи да се сбогуват с Алексей Навални се извиваха до късно снощи пред Борисовското гробище в Москва. Във виртуалното пространство хората също продължават да отдават почит. Възпоменателни церемонии имаше и в редица градове в Европа, както и във Вашингтон.

До късно хиляди хора продължаваха да се стичат на Борисовското гробище, където беше погребан Алексей Навални. Заради километричните опашки гробищният парк не беше затворен в обичайния си час в пет следобед. Някои хора чакаха повече от час, за да се сбогуват с руския опозицонер. Други, които нямаха тази възможност, поставяха цветя на импровизирани мемориали около гробището. Всичко това на фона на засилено полицейско присъствие в района и метални детектори за проверка на гражданите.

"Погледнете само колко хора! Обединени. Несравнимо е с броя на хората, на които плащат по 500 рубли, за да отидат на проправителствен митинг. Нямаме нужда от пари. Искаме само да изразим подкрепата си за Алексей", каза жителка на Москва.

Повече от четвърт милион души са гледали прякото излъчване на погребението в официалния му YouTube канал, който е блокиран в Русия. Стотици хиляди виртуални свещички в памет на Навални "горят" на специално създаден уебсайт.

Спонтанни събирания в памет на Навални имаше в много европейски градове, включително в Белград. Въпреки отказа на Сърбия да подкрепи санкции срещу Москва, страната се превърна в убежище за много руснаци, бягащи от управлението на Путин.

Олга Заварина, дизайнер: "Много руснаци сега са в различни държави заради случващото се. Вярвам, че можем да променим нещата, борейки се извън Русия, след като не можем отвътре."

Десетки хора стояха мълчаливо по проливния дъжд в Париж, полагайки цветя и палейки свещи край Айфеловата кула.

Алексей Симаков, руски студент във Франция: "Алексей Навални беше лидер на политическите ми възгледи. Следвах го докато живеех в Русия, участвах в протестите срещу Путин, правителството и корупцията. Случи се сега да живея във Франция и да не мога да бъда в Москва да се сбогувам с него, затова дойдох тук, в Париж."

Много от руснаците в Испания също се включиха във възпоменателни церемонии. 80 хиляди руски граждани са регистрирани в страната, като повечето от тях живеят в Каталуния и Валенсия. В Лондон опечалените от смъртта на Навални се събраха точно срещу руското посолство в британската столица. Същата локация избраха протестиращи и представители на руската диаспора във Вашингтон.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетино отказа да коментира трансферната политика на Челси
Почетино отказа да коментира трансферната политика на Челси
Български тандем се класира за финала на турнира до 14 г. от Суперкатегория на Тенис Европа в Стокхолм
Български тандем се класира за финала на турнира до 14 г. от Суперкатегория на Тенис Европа в Стокхолм