НОВИНИ

Как Русия се сбогува с Алексей Навални?

Съобщaва се за повече от 40 ареста през деня

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:14, 01.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

За част от Русия днес е черен ден. Независимо от опасността от репресии и арести Алексей Навални беше изпратен в последния си път с километрични опашки от съмишленици.

В много руски градове беше почетена паметта на руския опозиционен лидер. Възпоменателни церемонии имаше на различни места в Европа.

На погребението присъстваха и западни дипломати. Франс прес съобщaва за повече от 40 ареста през деня.

Аплодисментите и сълзите са за Навални. За да се сбогуват с руския опозиционер по улиците на Москва излязоха жени, мъже и деца.

"Много съм щастлив, че има хора на различни възрасти. Малко е страшно, защото не знаем как ще свърши, но според мен това е начинът хората да се пробудят и да не мълчат", коментира Максим, лекар.

"Алексей не се страхуваше и ние няма да се страхуваме!", скандираха хората при преминаването на катафалката.

"Да, хората са тук, защото не се страхуват. Алексей не се страхуваше, защо ние да се страхуваме. Не разбирам защо има толкова много патрулиращи по покривите. Защо бяха изпратени толкова много полицейски коли и микробуси", допълни Анна Степанова, администратор в търговски център.

Камбаните в Марино днес бият за Навални - в московския квартал, където е преминала по-голямата част от живота на руския опозиционен лидер. Сега там се намира и вечният му дом. Навални беше погребан в Борисовското гробище. Опелото в памет на опозиционера беше отслужено в църквата в квартала на Навални.

Малцина обаче успяха да се сбогуват с Навални в 45-минутната служба.

На погребението присъстваха родителите на Алексей Навални. Хората ги посрещнаха със скандирания - "Благодарим ви за сина ви."

Вдовицата на Алексей Навални и децата му, които живеят в чужбина, не присъстваха на погребението. От социалните мрежи Юлия Навалная се сбогува със съпруга си.

"Льоша, благодаря ти за 26-те години пълно щастие. Не знам как да живея без теб, но ще се опитам да те направя щастлив там горе. Не знам дали ще успея или не, но ще се опитам. Със сигурност ще се срещнем един ден".

Ковчегът беше положен в гроба под звуците на "My Way" на Синатра. Звучеше и музиката от Терминатор 2 - любимият филм на Навални.

"Хората като него не трябва да умират. Честен и принципен. Гордея се с Алекей Навални", сподели Анна Степанова.

Русия ще бъде свободна, скандираха съмишлениците. Поклонението беше извършено при изключителни мерки за сигурност. В църквата се допускаха хора след проверка на документи и скенер. Мобилните връзки в района често бяха заглушавани.

Денис, доброволец в организация с нестопанска цел: "Дойдохме да почетем паметта на Алексей Навални. За нас днес е ден на траур".

От Кремъл останаха лаконични за погребението на Алексей Навални.

"Днес, в деня на погребението на Навални, може ли Кремъл да го оцени по някакъв начин като политическа фигура?", попита журналист.

"Не, не можем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Има ли какво да каже Кремъл на семейството на политика в деня на погребението му?"

Дмитрий Песков: "Не, няма какво да кажем".

Руските официални медии също замлъкнаха за погребението, но не и социалните мрежи. Траурната церемония се предаваше на живо по Youtube канала на фондацията на Алексей Навални.

"Той е мъченик и всички, които са тук, вярват в това", каза още Инеса, бивш адвокат.

Борисовското гробище вече ще стане едно от най-известните места в Москва, увериха съмишлениците на руския опозиционен лидер. И се заклеха, че ще открият истината за смъртта на Алексей Навални.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветроходният сезон започна с регатата "Трети март"
Ветроходният сезон започна с регатата "Трети март"
Франция и Германия се присъединиха към призива на ООН за разследване в Газа
Франция и Германия се присъединиха към призива на ООН за разследване в Газа