НОВИНИ

Поредна доза условия в сглобката

ПП-ДБ поискаха да бъдат приети правилата за работа на Аникорупционната комисия, за да продължат преговорите с ГЕРБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 01.03.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ да бъдат приети правилата за работа на Аникорупционната комисия, за да продължат преговорите. От ГЕРБ отговориха, че във вторник се събира ръководството на партията и тогава ще отговорят на всички публични въпроси и условия, поставени от лидерите на ПП-ДБ.

Ново условие от ПП-ДБ, за да продължат преговорите за ротация на правителството. Настояват за бързо приемане на правила за Антикорупционната комисия и тя да заработи прозрачно и обективно. Отправиха и конкретно предложение към ГЕРБ.

"Покана към колегите от ГЕРБ за внасяне на правилата за комисията, която да се бори с корупцията. Законът беше приет преди 5 месеца и 5 месеца в различни изчаквателни процедури. Ние не можем да напреднем с тази институция, за да може наистина да се бори срещу корупцията. Ето защо каним колегите във вторник да внесем заедно тези правила, защото това ще бъде първата институция, в която наистина процесът да бъде прозрачен, отворен, номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин и да бъде пример за всички други регулатори", каза Кирил Петков- съпредседател на ПГ на ПП- ДБ.

Христо Иванов добави, че казусът с Нотариуса показва, че няма институция, която да не е засенчена от съмнения. Затова трябва бързо да се реформира КПКОНПИ. От ПП-ДБ настояват за механизъм, който да гарантира прозрачен избор на състава на комисията, както и да е ясно кой носи политическата отговорност.

"Нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията, без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията и върховенството на правото и сигурността , т.е. правосъдието, службите, регулаторите са пред скоби за нас и ние очакваме ясен отговор какви ангажименти и каква конкретика можем да договорим в един партньорски процес на преговори", заяви Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ.

От ГЕРБ отговориха, че на 5 март ще проведат Национално съвещание на партията и то ще даде отговор на всички публични въпроси и условия, поставени последните дни от лидерите на ПП-ДБ. Преди това Бойко Борисов обяви, че споразумението вече е готово и в него са включени голяма част от предложенията в меморандума на ПП-ДБ.

"Аз бих призовал да спрат медийните изяви, най-вече. За няколко дена ли става въпрос? При положение, че вчера ясно обясних, готово е споразумението, на пети го обявявам на партията, това не са хора, които могат да гласуват без да мислят. Аз имам да обсъждам с партията, която ме е избрала за лидер. Партията, която е с 69 депутати, и без която не може да се случи нищо. Трябва да съм наясно искат или не искат такава сглобка, да бъдем в нелегалност още 9 месеца и да си прехвърляме топката", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Борисов повтори, че на 6 март споразумението ще бъде изпратено на ПП-ДБ. Премиерът Николай Денков потвърди, че е готов с оценката на министрите. Предал я е на Мария Габриел, очаква да чуе нейното мнение следващите дни. И заедно да обсъдят един по един министрите.

"И двете страни са поставили документи, които да послужат като основа на преговори, трябва да се влезе в процес на преговори. Аз нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни. Така че се надявам този период да бъде осигурен, за да може преговорните екипи да огледат двата документа и тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат", обясни Николай Денков - министър-председател.

Денков потвърди, че правителството ще подаде оставка на 6 март, а от парламента зависи кога ще бъде гласувана тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Русия се сбогува с Алексей Навални?
Как Русия се сбогува с Алексей Навални?
Марин Петков и Джевад Ел Джемили се обединиха около мнението, че Левски може да победи всеки
Марин Петков и Джевад Ел Джемили се обединиха около мнението, че Левски може да победи всеки