НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на "Червения пират"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:50, 01.03.2024
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Повдигнаха обвинение на мъжа заплашвал с убийство магистрати, политици, полицаи и обществени личности. Той беше задържан снощи в района на Боянските гробища.

35-годишният Илко Захариев, известен с псевдонима си ,,Червения пират" е родом от Сливен, но от ноември миналата година е водил скитнически начин на живот в София. Срещу Захариев има още няколко досъдебни производства свързани със заплахи отправени към местната власт в Сливен още през лятото.

От полицията успяват да влезнат в следите на Илко Захариев, след като установяват маршрута му на придвижване. 35 - годишният мъж е посещавал места, където има свободен достъп до интернет. Оттам изпращал заплахите през мобилен телефон. Вчера разследващите са получили информация за място, където той нощувал в София.

В Захариев са открити няколко мобилни телефона, има данни, че именно с два от тях той е отправял заплахи. Мъжът е поддържал телефоните като е взимал заеми.

,,Стигнахме до него като изискахме данни от компанията, която менажира пощенските услуги и по този начин открихме свързаността между всички тези пощенски кутии, които се препокриваха", посочи Владимир Димитров - директор на Дирекция „Киберсигурност” в ГДБОП.

,,Десетки имейли е създал. Отправил е стотици заплахи. На този етап няма съучастници", допълни Димитров.

,,Нямаме съмнения в това, че той стои зад тези злонамерени заплахи", категоричен е Атанас Илков - директор на ГДНП.


Списъкът със заплашваните лица е дълъг. В него влизат политици, шефа на НАП, министри, търговски обекти и училища. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митниц От ГДБОП заявиха, че специално тези свързани със съдия Владислава Цариградска са от миналата седмица - става въпрос за няколко имейла изпратени до окръжния съд в град Плевен.

,,Заплахите са отправени основно на адиминистративните адреси на тези лица като няма лични адреси и имейли, които да ползва за лична кореспонденция", посочи Атанас Илков - директор на ГДНП .

,,Почти всички мейли са с идентичен текст. Накрая на мейла обикновено пише имам пистолет , автомат. Ще ви застрелям. Какъв е неговият мотив? Засега не сме сигурни. Ще се изясняват тези данни", подчерта Владимир Димитров - директор на Дирекция „Киберсигурност” в ГДБОП.

,,Той следи много активно процесите в страната и публично активните известни личности. Това му е ориентир да се насочи към определена личност и да отправи заплахи", обясни Атанас Илков - директор на ГДНП.

В Сливен има няколко досъдебни производства срещу Захариев отново заради заплахи към представители на местната власт отправени преди няколко месеца. От МВР заявиха, че ,,Червеният пират" не е обвързан с криминални групировки и не е изпълнявал поръчки.

,,Нито има лица от криминалния контингент, с които той е имал някаква комуникация, нито някакъв политически нюанс. Той е изключително антисоциален. Няма лица, с които той да комуникира и контактува. Той живее сам, води клошарски начин на живот", уточни Атанас Илков - директор на ГДНП.

В хода на разследването предстои да бъде изследвано психическото здраве на Захариев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Иран - апатия сред избирателите
Парламентарни избори в Иран - апатия сред избирателите
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първото съсезание от Световната купа по ски скок в Лахти
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първото съсезание от Световната купа по ски скок в Лахти