НОВИНИ

Кой какво поиска по време на "моноспектаклите" на не/коалицията в сглобката?

Боряна Анева
от Боряна Анева
08:03, 01.03.2024
Чете се за: 32:47 мин.
Политика
иска играта коалиция сглобката
Слушай новината

Напрежението в сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС расте преди да дойде денят, в който ротацията да се случи между "партньорите" в управлението. Условия се поставят, както от едната, така и от другата страна. Словесните престрелки стават все по-чести преди предстоящата ротация на 8 март и затрудняват преговорите за това дали и как правителството, подкрепяно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще продължи напред. И ако се "хванем" за последното определение на Кирил Петков от вчерашния ден, че става дума за "моноспектакли" от страна на не/коалиционните партньори в сглобката, то те са в три действия - завръзка, кулминация и развръзка. Нека направим ретроспекция, за да проследим действията на политическата сцена, облечени в думи и конкретика.

  • ХРОНОЛОГИЯ НА РАЗГЛОБЯВАНЕТО НА СГЛОБКАТА

Първо ПП-ДБ излезе с условие пред ГЕРБ: договор за реформи или предсрочни избори, ако такъв не бъде подписан.

От ГЕРБ контрираха като поставиха следния ултиматум: подписване на коалиционно споразумение или избори.

ГЕРБ-СДС поиска ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение, за да има правителство. ПП-ДБ пък казаха, че първо се случват реформите, а след това се прави всичко останало.

Премиерът Николай Денков не одобри формулата за споразумение преди да са довършили работата си срещу корупцията и независимостта на съдебната власт.

От ГЕРБ-СДС не отстъпиха и настояха за пропорционалност при министерските кресла спрямо електоралната тежест.

ДПС подкрепи партията на Борисов в намерението за коалиционно споразумение с аргумента, че трябва да има подписи върху програма за цял мандат и призова лидерите на политическите формации в не/коалицията да не тласкат държавата към избори.

  • ЗАВРЪЗКАТА

На 2 февруари се появи първият сигнал за потенциални конфликти между партньорите в не/коалицията по отношение на ротацията. Николай Денков и Бойко Борисов се обединиха около това, че "ротацията не е на всяка цена" и изложиха своите позиции.

Според премиера Николай Денков "ротацията ще се случи, когато има ясни гаранции, че ще продължи работата по управленската програма, когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска държава".

"Така, че ако можем да ги реализираме, ще има ротация. Ако не можем - няма да има", изтъкна Денков.

Бойко Борисов определи условностите около ротацията като "претенции".

"Нищо в този живот не е на всяка цена, включително и ротацията. Имаме споразумение подписано. Аз имам увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден чувам нови и нови претенции. Затова връщам темата към регулаторите - защо не бяха сменени когато имаше мнозинство, защо не бяха сменени толкова години?", попита Борисов.

Въпреки първоначалните сигнали на начало на разглобяване на сглобеното разбирателство, на 6 февруари Мария Габриел каза, че "има синхрон между парламентарните групи, които подкрепят правителството".

"За всички нас е споделена отговорност добрата работа, която свършихме за България, да продължи."

Привидното на пръв поглед разбирателство в сглобката беше нарушено от ябълката на раздора - кой да поеме поста на външен министър след ротацията.

На 7 февруари Бойко Борисов заяви, че именно въпросът за външния министър може да провали ротацията. Като единствен вариант за излизане от ситуацията лидерът на ГЕРБ посочи единствената опция - "Мария Габриел да е премиер и външен министър, а Денков да си остане вицепремиер и министър на образованието."

От ПП-ДБ не се съгласиха. Те настояха Денков да поеме МВнР след ротацията с Габриел.

"Мария Габриел трябва да бъде премиер на България. Но като премиер това е тежка задача и не мислим, че е нормално или че трябва да се съвместява с външен министър. Неслучайно в ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно. Най-добре е лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите - ако те си сменят пълните позиции - вицепремиер и министър на външните работи да бъде академик Денков и премиер с пълните правомощия да бъде Мария Габриел", посочи Кирил Петков.

На 8 февруари премиерът Николай Денков заяви, че:

"Не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина".

Бойко Борисов отговори на изказването като същия ден посочи, че:

"ГЕРБ настоява да си запази Външно министерство, съгласни сме министър да е и друг човек, не Мария Габриел", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ.

Мария Габриел отговори на задочния спор като отказа да коментира директно, а заяви:

"За мен е важно да останем сериозни в намеренията си за това България да върви по пътя, по който е поела. Ако останем с това, че всичко е договорено, когато е договорено, не виждам какво може да бъде заплаха за правителството. Едно правителство не зависи от един човек, а от цял екип и искам да видя, че сме екип "България", каза тя.

На 14 февруари съдбата на сглобката беше поверена в ръцете на Денков и Габриел.

Партньорите във властта изказаха очакването, че решението за бъдещето на кабинета трябва да дойде от Денков и Габриел.

"Денков, Габриел ще кажат дали ще има ротация или няма да има. Ако не се разберат - няма ротация", каза Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"България има нужда от редовна власт. За нас наистина е много важен разговорът за приоритетите и гаранциите, че ще има продължение на реформи в ключовите области", посочи Христо Иванов - съпредседател на ДБ.

"Госпожа Габриел и господин Денков нека си дадат оценката за министрите, ще я покажат и ние ще решим кой как подкрепяме", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

На 15 февруари Делян Пеевски за пореден път изказа подкрепа към Мария Габриел като външен министър и призова тя да остане на този пост, съвместявайки го с поста на министър-председател. Той "изпрати" Денков в кабинета му, за да се успокои.

"Смятам, че трябва да има спокойствие, че Денков трябва да се прибере в кабинета, да се успокои, да си научи домашното, да не ни излага. Да види кой е правилният и признатият от света външен министър, както той е много добър образователен министър. Видяхте вчера тя как се справи. Нека да бъдем обективни - тя трябва да бъде премиер и външен министър. Да седнат, да се разберат, да дойдат да представят оценките на министрите, които казват, че готвят и да се върви напред."

На 16 февруари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че това, което ги отдалечава от ротацията са "много приказки - от колегите, които не спират всеки ден. Правят изявления, чертаят червени линии и обясняват колко са хубави. И във всичко, което е успешно са те, където има проблем - хвърляйте на ГЕРБ. Това няма да го допуснем."

Същият ден Кирил Петков излезе с коментар на казаното от Бойко Борисов, че се "чертаят червени линии".

"Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии".

Премиерът Николай Денков от своя страна на 20 февруари заяви, че се вижда като вицепремиер и акцентира върху това, че има доверие на Мария Габриел.

"След ротацията се виждам като вицепреимер, оттам нататък ще видим. Предстоят преговори. Имам доверие в Габриел. Тя е човек, който има европейски ценности, които споделям. Както виждате, политическата среда е доста трудна, така че всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна конструкция, която трябва да взима решения".

19 февруари е денят, в който Мария Габриел категорично отказа да подпише меморандума.

"Предложеният меморандум нарушава Конституцията и представлява тотално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията".

"Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация, както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко си има граници. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията", каза Габриел.

На 22 февруари напрежението между не/коалиционните партньори отново се повиши.

  • Делкане на постове или прозрачни правила за избор?

Пеевски обвини Христо Иванов, че иска да овладее прокуратурата, Иванов отвърна, че ДПС иска да е скритият партньор в разпределението на постовете. Бойко Борисов влезе в главната роля:

"Аз се запознах вече с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал: няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря. В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти. Ние докарахме от близо 15 години работа в Европа, еврокомисарят българския - безспорна фигура за вицепремиер. Те изпратиха за премиер ярка политическа фигура. Асен Василев - лидерът на ПП - ярка политическа фигура, Гвоздейков. Нито един от тези принципи не е спазен, въпросът е, че дяволът точно така чете евангелието", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Петков се опита да успокои страстите, призовавайки разумно и спокойно да се обсъди меморандума.

"Време е колегите, емоцията свърши, да се върнат обратно на масата. Да кажат: "Тези текстове ние харесваме, тези не харесваме, тези текстове трябва да добавим", така че на никой не му трябват избори", каза Петков.

В същия дух бяха изказванията и на премиера Денков. Той посочи, че е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и призова през разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения.

На същата тази дата - 22 февруари, се появи и друга сюжетна линия на конфронтацията между не/партньорите. Този път "горещият картоф", който си подхвърляха беше темата за това кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Страстите на сглобката привидно се успокоиха с изказването на Денков, че е имало разговор с Габриел и е заявена готовност за влизане в преговорите.

Междувременно на 23 февруари се оформи още една сюжетна линия, в която Делян Пеевски и Христо Иванов влизаха нееднократно в хапливи "приказки от 1001 нощ", излизайки от добрия тон на политическата реторика.

На 27 февруари премиерът Николай Денков отбеляза за пореден път, че има разбирателство между него и Мария Габриел.

"Процесът за ротацията върви, с Мария Габриел имаме разбирателство за това, че трябва да бъде гладък процесът. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с Антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, с Прокурорския съвет и със съответните регулатори", заяви премиерът Николай Денков.

Така стигаме до вчера, 29 февруари, когато Бойко Борисов заяви, че:

"Доколкото разбирам новите парламентарни избори ще бъдат за регулаторите, ние няма да работим за парламентарно мнозинство и Министерски съвет. Регулаторите се разпростират до голяма степен от това, което парламента и общините правят", допълни Бойко Борисов.

Николай Денков отвърна, че изборите не са желан изход, но "няма да се съгласим да бъдем параван".

"Това, което е важно накрая, е да има положителен резултат. За мен това означава продължаване на ангажиментите, които сме поели към българските граждани. Това минава през борбата с корупцията и през назначаване на честни, морални и почтени хора в регулаторите, от които зависи как ще се развива бизнесът и как ще живеем тук. Докато не се разберем за това, въпросът за това кой ще е министър, даже и кой ще е премиер, е второстепенен. Затова е много важно да се разберем и за тази част от реформите - как ще ги довършим, преди да говорим за имена".

И Делян Пеевски се изказа вчера като призова "да не се бута държавата към криза".

"Партийните пристрастия и всякакви такива нажежавания трябва да се оставят настрана, защото гледам вчера - така премиерът, който почти е в оставка, как се изходи по неподходящ начин и се направи на мъж - нека си прибере това самочувствие. Той е просто един премиер, назначен от парламента. Да остави лидерите на партиите да преговорят и да не прави неща, които могат да бутнат държавата в криза. Не е сериозно за един премиер да казва - това "да", това "не" без да е прочел. Нека се научи да чете, да гледа. Мислех, че за тези 9 месеца е станал по- мъдър, вчера не го видях това - напротив", коментира той.

  • КУЛМИНАЦИЯТА: КОЙ КАКВО ИСКА КЪМ ДНЕШНА ДАТА?

ГЕРБ-СДС притиска ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение, за да има правителство.

"На 5-и ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6-и ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ на 8-и. Вече дотогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите и ако искат да разговаряме за коалиционно управление, за целия мандат по всички теми, ще има време да си сложат бележки или да го преправят, коментират. Аз ще оставя тук преговаряща група и на 8-и, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали гласуваме оставката на кабинета и отиваме на избори", заяви той.

ПП-ДБ контрират като поставят на първо място реформите, а след това коалиционното споразумение. Определиха случващото се като моноспектакли на различни политически фигури.

"Единственото, което днес аз разбрах от брифинга им е, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката, а дотогава разбирам, че единственото, което ще се случва - ще продължат тези моноспектакли. Няма никакъв смисъл от това. Отговорната позиция е да седнем да говорим. Да, нека предложат техния документ, но няма смисъл да го дават в деня на оставката. За мен има явна стратегия да се бавят нещата до последния момент. Но ако стане грешка, ако няма време, отговорността ще е тяхна. Правят се моноспектакли, които да стигнат до нови избори. Аз днес чух от двамата само избори, избори и ще ви дадем документ в деня на оставката. Няма логика!", коментира Кирил Петков.

ДПС подкрепя партията на Борисов за исканото споразумение и също влязоха в задочен дебат по темата.

"Ако са разумни хора, политици - сериозни, няма да хвърлят държавата в криза. Ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме. Правителство да има за ДПС е важно. Изборите винаги са вариант, за ДПС това е чудесен вариант, две в едно, ние сме готови за избори, но не е добре за държавата, ние трябва да мислим за хората - какво се случва с тях при тези трусове, това не е добре за държавата", заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

На другия полюс е премиерът Денков, който също не одобрява формулата за споразумение преди да се довърши работата срещу корупцията и независимостта на съдебната власт.

"Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че се опитваме отново да бутаме встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а бих казал, че и в момента се случва - не работи добре правосъдната система, КЗК, в прокуратурата има проблеми. Докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно че всичко е наред.

Вицепремиерът Мария Габриел напомни, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ и очаква да се запознае с коалиционното споразумение. Според нея то трябва да съдържа и механизми за взимането на решения.

"Самите ние още не сме обсъдили споразумението, няма да подпишем меморандума
"Няма как да сме говорили за подписване на документ, който самите ние още не сме обсъдили в партията, не сме дали на своите партньори. Ние имаме много ясна позиция и аз вече я споделих, че няма да подпиша така наречения меморандум. Затова ще работим да има механизъм, който да е споделена отговорността и който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите за това, че ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, и борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения. Това е, което предстои", заяви Габриел.

Горещите теми, по които настъпи разногласие в "сглобката", са споразумението, разпределението на министерските кресла, кой ще "вземе" регулаторите и реформата в службите. Ето какво си казаха не/коалиционните партньори от периода 02 февруари до 01 март по различните "червени линии" на разделение - споразумението, разпределението на министерски кресла, регулаторите и реформата в службите.

  • СПОРАЗУМЕНИЕТО

снимка: Pixabay

Денков: Не приемам предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение

"Вместо да продължи с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Нека да изпълним задачите така, както са поставени и при условията, които договорихме с ГЕРБ преди девет месеца. Едва след това сме готови да обсъдим как да продължим напред", каза Денков в началото на вчерашното правителствено заседание.

Деница Сачева: Няма да отстъпим да водим преговори за коалиционно споразумение

"Корупцията и съдебната реформа продължават да бъдат наши основни теми, но това не означава, че междувременно всички останали сектори в България трябва да тънат в безвремие. Затова ние категорично няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички тези сектори", категорична беше Деница Сачева -зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Бойко Борисов: Това не е документ, който се пише на коляно като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия

"За да направим истинска оценка на министрите, ние понеже сме отговорна партия и повече в такива сглобки, недоизказани, невидени, неорганизирани няма просто да участваме. В рамките на десетина дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение, което започва от мандата на Министерски съвет. Ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност и нов преглед на министрите.

Кирил Петков: Нека да видим документа на ГЕРБ, обаче няма да влезем в коалиция, докато не видим, че реформите са се случили

"Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да свършат тази работа и да видим, че тези регулатори работят, имаме съдебна система, служби, които работят и са реформирани, тогава, след 9 месеца, може да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не може да говорим въобще за такова, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай".

Делян Пеевски: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в коалиция и е редно да подпишат коалиционно споразумение, в което разпределението да е пропорционално - според тежестта на партиите.

"Трябва да си сложат подписите, да сложат програма за цял мандат, хората да я видят. Според мен, когато има коалиция, трябва пропорционално, по тежестта на партиите да се направи такова коалиционно споразумение. Няма как някой с много малко да иска всичко", каза Пеевски.

  • РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИТЕ КРЕСЛА

В прав текст лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че иска 50 на 50 във всички министерства.

"Хайде да разделим, както са написали в меморандума, ние ще го продължим, но ще бъдат и министерствата 50/50, ако те имат отбраната - ок, ние МВР, ако те имат - енергетика - ние икономика, или ако имат финанси- ние поне в тези агенции които се обединяват 50/50. В областните управители - 50/50 са го написали. Ще го продължим този разговор".

От своя страна Кирил Петков контрира, че въпросът за министрите е второстепенен.

"Нека не си играем на театър и не отклоняваме вниманието от важните въпроси. Трябва да реформираме регулаторите, въпросът за министрите е второстепенен", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Той допълни, че "когато на един министър му се дадат две роли, и тези две роли се водят като двама министри, това е леко нечестно".

В темата за разпределението на министерски постове се включи и Асен Василев, който каза, че на първо място са преговорите за регулатори и после ще се водят такива за министри.

"Нека първо да видим документа, който господин Борисов и ГЕРБ ще произведат, за да можем да коментираме в детайли. За мен е много важно, фокусът, който ние бяхме поставили като фокус, да се запази, а това е регулаторите да започнат да работят като регулатори. Една от причините за всички тези скандали, които виждаме, нотариуси, джуджета, всички проблеми които виждаме между другото и в енергетиката в голяма степен са свързани с това, че регулаторите не си вършат работата. Коалиция ще има когато държавата има независим съд, независими регулатори и независима прокуратура", коментира Василев.

  • РЕГУЛАТОРИТЕ

Кирил Петков определи като недопустимо ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите.

"Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, няма как", допълни Кирил Петков.

Делян Пеевски опонира като призова за спиране на спекулациите за споменаване на хора на ДПС в регулаторите. Изказването му беше провокирано от оповестеното в публичното пространство от Кирил Петков, "че ГЕРБ, ДПС и президентът "владеят чрез свои кадри регулаторите" и другите контролни органи, включително и ВСС".

"Спрете спекулациите за хора на ДПС в регулаторите! Публикуваме пълния списък на излъчените от ДПС и подкрепени от НС. Очаквам извинение от Кирил Петков!", каза Пеевски.

Вчера Борисов заяви, че "доколкото разбира новите парламентарни избори ще бъдат за регулаторите".

"Доколкото разбирам новите парламентарни избори ще бъдат за регулаторите, ние няма да работим за парламентарно мнозинство и Министерски съвет. Регулаторите се разпростират до голяма степен от това, което парламента и общините правят", допълни Бойко Борисов.

И Асен Василев се включи по темата като постави условие по отношение на смяната на регулаторите.

"Продължаваме Промяната" - "Демократична България" са склонни да преговарят с ГЕРБ-СДС за коалиционно споразумение, но в случай, че партията приеме условията им за смяна на регулаторите", посочи Василев.

Христо Иванов не подмина темата също, като каза, че щом партиите се разберат за регламента, ще започнат и номинациите.

"След промените в Конституцията беше заложен стандарт за това, че регулаторите трябва да бъдат независими. В това има известен парадокс - политическата система трябва да излъчи независими регулатори. Трябва да комбинираме яснота за политическата отговорност с гаранции за това, че хората, които пращаме там, ще имат високи нравствени и професионални качества".

  • РЕФОРМАТА В СЛУЖБИТЕ

Споразумението-проект на ПП-ДБ предвижда да се променят законите на дейността на ДАНС, както и да се промени състава им. Това не срещна подкрепа от страна на Бойко Борисов, който каза, че ще е "последният, който ще се подпише за това". Според него службите "работят добре".

"В момента виждам, че ловят шпиони всеки ден, правят операции, работят прекрасно с партньорите. Ако искат да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това", каза той.

Кирил Петков каза, че "няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, няма как".

И премиерът Николай Денков се включи по темата като спомена нуждата от реформа в службите.

"Вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия", добави Денков.

  • РАЗВРЪЗКАТА

Предстои финалът на "моноспектаклите на сглобката". Развръзката е на 8 март, когато се очаква да стане ясно каква ще е политическата съдба на сглобката и под каква форма тя ще продължи да функционира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният тим на ЦСКА с нови две попълнения
Баскетболният тим на ЦСКА с нови две попълнения
560 нарушения са засечени за 9 дни в тунел "Железница"
560 нарушения са засечени за 9 дни в тунел "Железница"