НОВИНИ

Съдбата на сглобката: Дали ще има ротация, зависи от Денков и Габриел

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:10, 14.02.2024
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Дали ротацията ще се осъществи или не зависи от това дали ще се разберат Николай Денков и Мария Габриел, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От ПП-ДБ също призоваха да се изчака структурата и състава на кабинета, който ще предложат Денков и Габриел.

Бъдещето на правителството и на министрите в него е в ръцете на Мария Габриел и Николай Денков. Това коментират лидерите в Парламента 21 дни преди ротацията. Повече от политическите коментари както и каква е равносметката на премиера за свършеното до момента сега от Милена Кирова.

Николай Денков и Мария Габриел трябва да кажат ще има ли ротация или няма да има, а също и ще има ли смени на министри по ведомставата - това завиха лидрите от парламентарното мнозинство днестук в НС като поставиха акцент върху необходимостта от това страната ни да има редовно правителство, за да продължат реформите.

Междувременно министър-председателят Николай Денков направи отчет на свършеното до момента от кабинета като заяви, че всички "целенасочени атаки към министрите, особено преди ротацията", са именно заради свършеното от кабинета. Вижте още:

В началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков постави акцент.

"Върху една истина, която изкуствени скандали се опитват да заглушат. А именно, че през последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше пред годините на прехода. Много интереси на "недосегаемите" от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. И това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха с наближаване на ротацията".

21 дни до ротацията. Партньорите във властта очакват решението за бъдещето на кабинета да дойде от Денков и Габриел.

"Денков, Габриел ще кажат дали ще има ротация или няма да има. Ако не се разберат - няма ротация", каза Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"България има нужда от редовна власт. За нас наистина е много важен разговорът за приоритетите и гаранциите, че ще има продължение на реформи в ключовите области", посочи Христо Иванов - съпредседател на ДБ.

"Госпожа Габриел и господин Денков нека си дадат оценката за министрите, ще я покажат и ние ще решим кой как подкрепяме", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

- А вие оптимист ли сте за ротацията?

Делян Пеевски: Аз съм оптимист и ще бъде огромна грешка, ако тя не се случи, държавата е стабилна в момента.

Коментираха и думите на президента от преди дни, че няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министър, защото решенията се вземат от други хора на друго място.

"Пешки е редил само той до сега. Много пешчици, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години", смята Пеевски.

"Ако за някой служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са най-малкото - дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне до цвунк-цванк или ситуация, в която всеки ход е грешен. Щом искате за шах да си говорим - аз съм добър", каза Бойко Борисов.

"Ние имаме от ПП-ДБ абсолютно доверие на академик Денков и колкото и да не им се иска на много от опонентите ни ние всъщност делегираме наистина правата, политическите права той да бъде комфортен с следващия МС", коментира Кирил Петков - съпредседател на ПП.

Президентът отговори: имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията, който идва от парламента.

"Някои хора още ги боли, че по времето на моите служебните правителства те не можеха да си разиграват схемите. Освен това за пешките не забравяйте, че по силата на Конституцията, която бе променена съвсем наскоро, аз просто бях длъжен да изпълнявам тази Конституция и да назначавам министри с мой указ", каза Румен Радев.

А кои министри ще останат и кои не - решението отново ще бъде на Денков и Габриел. На фона на напрежението в земеделския сктор лидерът на ГЕРБ заяви, че не иска смяната на ресорния министър, а Кирил Петков призна, че не е доволен от работата на министъра на електронното управление.

Вижте още във включването на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС създаде комисия за Глеб Мишин и схемата с предоставяне на българско гражданство
НС създаде комисия за Глеб Мишин и схемата с предоставяне на българско гражданство
Възрастен мъж влезе с брадва в спортно училище в София
Възрастен мъж влезе с брадва в спортно училище в София