НОВИНИ

Денков: През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно

Правителството ще одобри меморандум за сътрудничество с "Прозрачност без граници"

живо заседание министерски съвет
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 14.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес правителството ще одобри меморандум за сътрудничество с асоциация "Прозрачност без граници", с цел противодействие на корупцията", заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

По думите му изкуствени сигнали се опитват да "заглушат истината".

"През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно", подчерта Денков.

Премиерът уточни, че много интереси на недосегаемите от закона са били засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове.

"Това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха като атаки с наближаване на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред белия шум от дребни скандали и дезинформация", подчерта Николай Денков.

Според него е "трябвало да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа".

Николай Денков даде примери за антикорупционни победи на управлението.

"Спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за около 800 милиона лева и възстановихме предплатени суми и дългове. Прекратихме схемата на "Капитан Андреево" и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България. Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източването на хазната чрез пътни ремонти. Въведохме правила за финансирането на общините, за да не се раздават пари според това какъв е "цветът" на кмета. Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт. Сега те зависят от конкретни критерии, като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района. Въведохме прозрачност в разпределението на ваучерите за обучения и така спасихме над 300 милиона лева от мерки със съмнителна ефективност. Определен е нов механизъм за по-справедливо заплащане на лекарствата за онкоболните. Стартирахме конституционната реформа и спазихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система лишена от безнаказаност", каза още Николай Денков.

Той отбеляза, че в управлението има съществена промяна, "дори рамкирана в сглобка".

Гледайте НА ЖИВО ТУК:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник районните прокурори на София подадоха оставки
Заместник районните прокурори на София подадоха оставки
Александър Георгиев направи 24 спасявания за победата на Колорадо над Вашингтон
Александър Георгиев направи 24 спасявания за победата на Колорадо над Вашингтон