НОВИНИ

Лебедова обич: Самотната Нина тъжи за любимия си

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 14.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Наскоро двойката черни лебеди, които бяха единствени по рода си в парк "Бачиново" в Благоевград, бяха разделени. Eдиният от тях почина. Сега самотният лебед тъгува и често търси партньора си в отражението на стъклата на ресторанта в парка. В деня на влюбените, следва една на пръв поглед тъжна история, която обаче ни доказва, че и животните са способни да изпитват чувства.

Докато част от езерото в парк "Бачиново" било замръзнало заради студовете в края на миналия месец, мъжкият лебед влязъл в него.

"Влезе под дебелия лед и просто не може да излезе. Влезнах вътре, обаче се беше удавило", разказва Пламен Величков - гледач на животните в парк "Бачиново".

Сега редовните посетители на езерото често забелязват, че самотната женска на име Нина прекарва часове, взирайки се в огледалните стъкла на заведение край езерото.

"През цялото време стоеше там, беше или отпред пред заведението или отстрани в ъгъла между двете стъкла и така в отражението намираше партньора, който вече го нямаше. Предния ден също е стоял почти целия ден лебедът, там, пред стъклото", споделя Стефан Кинов.

"Лебедите са моногамен вид птица, обикновено прекарват целия си живот с партньора, но в случая, когато единият от двамата загине, със сигурност на птицата никак не й е добре. В момента страда за партньора си", смята Кирил Стамболиев - експерт фауна към дирекция "Национален парк Рила".

Следващия месец започва размножителният период при лебедите. Затова от община Благоевград предвиждат в парк "Бачиново" да бъде заселена нова двойка черни лебеди. Самотната Нина ще бъде върната на фермата за лебеди, където може да намери нов партньор.

Автор: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море подписа с румънеца Андреяс Калкан
Черно море подписа с румънеца Андреяс Калкан
Берое се раздели с халфа Едвин Ласо
Берое се раздели с халфа Едвин Ласо