НОВИНИ

Възрастен мъж влезе с брадва в спортно училище в София

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
13:06, 14.02.2024 (обновена)
5059
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Дядо и баща влязоха с брадва в столичното спортно училище СУ "Генерал Владимир Стойчев". Въпреки охраната на входа, те стигнали до кабинета на зам.-директорката и размахали брадвата. До тук се стигнало след спор между ученици. И двамата мъже са задържани. Образувано е производство за хулиганство. От ДАЗД заявиха за БНТ, че са постъпили сигнали от родители, треньори и Министерството на спорта за насилие в учебното заведение. Те са започнали проверка.

Тази сутрин в спортното училище става конфликт между ученици. След него обаче дядото на момичето нахлува и размахва брадва в коридорите. Учениците разказват, че част от тях са станали свидетели на случващото се.

- Едно момиче удари момчето от моя клас и момчето отвърна. И дойдоха баща ѝ и дядо ѝ в училището. Дядото размахваше с една брадва и удари момчето в гърба.

Според учителката по биология Нина Добрева, в този клас не са се случвали подобни неща. Класът бил добър:

"Трябва да си правим сметката с какво се занимаваме ние учителите. Освен че трябва да обучаваме и възпитаваме децата, срещу нас имаме и родители, които не знаят, че това е институция и че не могат да нахлуват така и да се саморазправят с деца. Разказват ми, че момчето е ударило момичето, но момичето предизвикало момчето, нали знаем, че има и вербална агресия."

Спортното училище е под постоянно видеонаблюдение, а на входа му има охрана, която да следи за реда и достъпа до него. Въпреки това, човекът с брадвата е влязъл.

"Брадвата е била скрита. Тя се вижда, когато влиза в кабинета на помощник-директора, чак тогава се вижда с какво е влязъл този възрастен човек. Благодарение на учителите, които са предотвратили всякакви по-нататъшни намеси, няма по-драстичен акт, свързан с насилие върху някое от децата", каза Теодора Иванова от Държавната агенция за закрила на детето.

Именно зам.-директорката е предотвратила последващо насилие като е взела брадвата от мъжа.

"Тя е реагирала адекватно и обезвредила човека, т.е. роднината на момичето, което да речем е пострадало. В междучасието се е случило, в коридора към момента и психологически екип ще работи с децата", каза проф. Даниела Дашева - заместник-министър на младежта и спорта.

По информация на ръководството на училището, мъжът е вкарал брадвата в дебелото си яке, с което е бил облечен. Така той е стигнал до кабинета на зам. директорката.

"Това е във връзка със скандал в училището между две деца и така е настъпил сегашния случай", каза гл. инспектор Христо Христов - началник сектор "Разследване" в 7-о РУП.

Оказана ще бъде психологическа подкрепа на всички деца. Ученикът ще бъде преместен в друго училище. Действията по разследването продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдбата на сглобката: Дали ще има ротация, зависи от Денков и Габриел
Съдбата на сглобката: Дали ще има ротация, зависи от Денков и Габриел
НС задължава правителството да бъде изградена Национална детска болница
НС задължава правителството да бъде изградена Национална детска болница