НОВИНИ

Високо напрежение в сглобката: Делкане на постове или прозрачни правила за избор

Пеевски обвини Христо Иванов, че иска да овладее прокуратурата, Иванов отвърна, че ДПС искат да е скрития партньор в разпределението на постовете

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:51, 22.02.2024 (обновена)
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нови престрелки между управляващите в парламента и първа реакция на премиера Денков след вчерашното изявление на Мария Габриел относно меморандума. Той посочи, че "през разумни аргументи и спокоен тон трябва да се намерят работещи решения".

"Нормално е когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси да започне с челен сблъсък на идеи и с много емоции, с усещане за безизходица. Нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели", заяви премиерът Николай Денков на откриването на днешното заседание на Министерския съвет.

В кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е разочарован от ПП-ДБ, че говорят за демократичен и прозрачен избор на шефове на регулаторите, а на практика назначават свои хора в тях.

"Аз се запознах вече с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал: няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря. В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти. Ние докарахме от близо 15 години работа в Европа, еврокомисарят българския - безспорна фигура за вицепремиер. Те изпратиха за премиер ярка политическа фигура. Асен Василев - лидерът на ПП - ярка политическа фигура, Гвоздейков. Нито един от тези принципи не е спазен, въпросът е че дяволът точно така чете евангелието", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се опита да успокои страстите като призова разумно и спокойно да се обсъди меморандума.

"Време е колегите, емоцията свърши, да се върнат обратно на масата. Да кажат: "Тези текстове ние харесваме, тези не харесваме, тези текстове трябва да добавим", така че на никой не му трябват избори", каза Петков.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обвини ПП-ДБ и в частност - Христо Иванов в опити да се овладее прокуратурата и изяви готовност за очна ставка. Изтъкна още, че поведението на ПП-ДБ е било различно докато са се подготвяли конституционните промени.

"Кое е лошото на ДПС, 9 месеца, че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми докато се случи конституцията и сега ще ми казва днес в интервю за "Дневник", че отново ще извади темата ДПС. Коя бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство 9 месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше да го има. Маските трябва да паднат,Христо. Искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши, вие сте ми ясни.

Ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи. Делкането да бъде сигурен как ще се избере висшия прокурорски съвет, за да бъде избран ортака му Андрей Янкулов от неговия антикорупционен фонд за главен прокурор. И за зам.-главен прокурор Сава Петров. Лично седя зад думите си: Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата", посочи Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

В отговор съпредседателят на "Демократична България" посочи, че ДПС искат да са скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта

"Ако бъдещият висш прокурорски съвет избере някого с профила на господин Янкулов, мисля, че ще бъде много добре за България. Защото ако някой с профила на господин Янкулов бъде избран, нямаше да има Нотариуса, нямаше да има осемте джуджета. Щеше да има реално разследване.

Ние разговаряме, опитваме се да разговараме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите и борбата с корупцията и изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрития партньор в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", каза Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Лидерът на БСП използва напрежението в некоалицията, за да атакува отново.

"Виждате какво се случва днес. Нещо, което сме ви повтаряли девет месеца, че тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и за парчетосване на държавата. Вече започват от вътре да си вадят кирливите ризи един на друг. Абсолютно ненормална и нелогична сглобка от самото начало. Христо Иванов, който седеше в лодката пред сараите на Ахмед Доган се оказа, че седи в скута на Делян Пеевски и договаря главен прокурор", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А от "Възраждане" излязоха с писмена позиция, в която заявават, че най-доброто решение за България в тази политическа ситуация са нови избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, обвинен в източването на 9,6 млн. лв. ДДС с фиктивни продажби на трюфели
Задържаха мъж, обвинен в източването на 9,6 млн. лв. ДДС с фиктивни продажби на трюфели
Съдът прекрати производството срещу пияния и дрогиран шофьор, който уби дете в Бузовград
Съдът прекрати производството срещу пияния и дрогиран шофьор, който уби дете в Бузовград