НОВИНИ

Приказките от 1001 нощ продължават в НС: Пеевски и Иванов в нова словесна битка (ОБЗОР)

Преговорите за ротацията започват в понеделник

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:48, 23.02.2024
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението в парламента остава. Обидите и взаимните обвинения между Делян Пеевски и Христо Иванов се изострят. Денков и Габриел преговарят, а Борисов и Петков очакват в понеделник оценката на министри, за да разговарят в конкретика.

Делян Пеевски обвини Христо Иванов, че тласка страната към предсрочни парламентарни избори. Иванов отговори, че Пеевски е свикнал на 100% контрол в държавата.

"Човекът, който иска да тласне към избори и това цели, е моят приятел Христо. Понечи, обърна държавата на един голям телевизор, реши да го глътне и се задави. Но като гледам, всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда и те се подвеждат", коментира Пеевски.

Иванов отвърна не по-малко остро:

"Господин Пеевски най-добре знае в чия уста е държавата, очевидно болезнено преживява, че стоте процента контрол, които досега е свикнал да смята, че му се дължат, вече не могат да продължат по тази начин. Той се опитва да въвлече всички в един отвратителен краен скандал по логиката, че пачавра леке не хваща".

Последваха обвинения кой има комплекси от желанието за партийно лидерство.

"Не му се случи да прати генерал Атанасов в пенсия в Конституционния съд и мечтата му беше да ги обедини тези две партии и най-накрая да бъде лидер, защото той живее с комплекс, че лидерът на тяхното обединение е Кирил Петков", каза Делян Пеевски- председател на ПГ на ДПС.

"Има време да си говорим за това кои партии е искал да обединява, защото имаше такъв проект наистина, накрая неговият автор ще получи половината от своята партия", отговори Иванов.

Последва нов залп, като този път темите бяха председателството на ДПС и зависимостите от олигарси.

"България има стратегически огромен интерес българските демократи и електоралният сегмент на българските турци да могат да гледат в една посока. ДПС разбраха, че Делян Пеевски не може да бъде единственият техен представител и ще има и друго представителство", каза Христо Иванов.

"Христо, като го гледам, според мен е от най-древната професия. Просто една сладка куртизанка, която често лъже, после си признава, сяда по скутове, после излиза, обиден, сърдит. Христо Иванов винаги е пречел ДПС да бъде с тази демократична общност. Христо Иванов е малък сладък слуга на българската олигархия. Олигарсите вън! Властта в парламента", отговори Пеевски.

Не само съдържанието, но и авторството на меморандума на ПП-ДБ предизвика спор.

"Този пасквил, "мумурандум", както го нарекоха, е просто написан от Христо Иванов. Другите му се подведоха на това нещо, изложиха се", посочи Пеевски.

Много хора са работили по документа, контрира Иванов:

"Той е малко библейски тип документ, защото са работили много хора по него. Добре и разумно е Бойко Борисов да престане да се крие, партия ГЕРБ да отговори на съществените политически предложения".

Бойко Борисов не каза дали ще подпише меморандума, а ПП-ДБ очакват конкретни предложения от ГЕРБ.

"Всички говорят за успокоение, през това време нападат, бият, назначават, обиждат се и търсят ГЕРБ за... и аз не знам вече за какво. Всъщност те всички партии са в предизборна кампания, но вече и ние сме в такава и се мобилизираме. Не е добре за държавата", каза той.

ПП няма да допуснат възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, заяви от своя страна Кирил Петков.

"Чакаме от ГЕРБ някакво предложение. Не може само да казваш: "Не сме съгласни с това, не сме съгласни с онова, ние не сме съгласни с всичко".

Вчера Мария Габриел и Денков са се срещнали и са говорили. До понеделник се очаква оценката на министрите.

"Надявам се Мария и Денков като успокоят обстановката, направят преглед на министрите и да дойдат, да видим отчета за министрите. Тогава ние ще им поставим нашите условия кои не можем да подкрепим. Но когато чувам, че ме плашат на пета страница с избори... Готви се за война, пък като дойде мир, ще се радваме всички на мира", коментира Бойко Борисов.

С предложения меморандум не става въпрос за политическа търговия, изтъкна премиерът.

"Целия период досега от тези 9 месеца ние непрекъснато сме като в един вулкан и се чудим дали да скочим в него. По отношение на разговорите с госпожа Габриел - имаше известна емоционална реакция от нейна страна. Но в момента, в който седнахме заедно, обяснихме какви са аргументите, какво нея я притеснява, какво ние сме имали предвид. Разговора влезе в нормално русло".

Денков очаква до понеделник Мария Габриел да е готова с прегледа на изпълнението на програмата, за да обсъдят състава на министерския съвет и да продължат дискусията и с лидерите.

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрите Дина и Арина Аверини обявиха края на състезателните си кариери
Сестрите Дина и Арина Аверини обявиха края на състезателните си кариери
СДВР търси свидетели на побой
СДВР търси свидетели на побой