НОВИНИ

Протест за премахването на паметника "Альоша" в Пловдив (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 23.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки пловдивчани се събраха в подножието на Паметника на Съветската армия, наричан от хората "Альоша", с искане монументът да бъде демонтиран. Протестиращите предлагат на негово място да бъде издигнат паметник на български национален герой - Левски или Ботев. Според хората не е нормално на най-високото място в Пловдив да се издига символ на: "държава-окупатор".

Контрапротестиращи, които бранят символа, с мотив да не се рушат исторически символи обаче блокираха достъпа до паметника. За да няма провокации и да се стигне до напрежение, от полицията не допускат смесване на двете групи протестиращи. Сред тях има и футболни фенове.

Организаторите на протеста срещу "Альоша" имат разрешение за демонстрацията си, докато от контрапротеста не са уведомили официалните власти. Към момента протестиращите оказват съдействие на органите на реда и няма напрежение.

"На такива ключове знакови места, които са видни отвсякъде, трябва да има фигури на български изявени герои и държавни символи на България, защото това е практика във всички нормални европейски и не само европейски държави. Там символите на държавността и националните герои са на централно място навсякъде, а тук на това най-централно място, най-високото място се издига паметник на чужда армия", каза организаторът Светлозар Раянов.

"Видимо каузата има подкрепа, видимо има много пловдивчани, които искат да знаят своята история такава, каквато е тя в реалност, а не каквато е изкривена от тоталитарните учебници", заяви общинският съветник Владимир Славенски.

"Паметникът трябва да остане там, където си е. Това е паметник издигнат в памет на десетките милиони хора които са дали живота си по време на Втората световна война, за да ни освободят от нацистката чума и в паметта на над 30 000 български войници, ако трябва ще се охранява паметника и няма да се допусне тази гавра, която се получи в София, абсолютно недопустимо е, просто да забравят, няма да се случи", подчерта Весела Станчева от сдружение "Завера".

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учител от Благоевград ще посети бала на своите ученици по екип на Пирин (ВИДЕО)
Учител от Благоевград ще посети бала на своите ученици по екип на Пирин (ВИДЕО)
Николай Костов: Изграждаме нов колектив и ще излизаме за максимума във всеки мач
Николай Костов: Изграждаме нов колектив и ще излизаме за максимума във всеки мач