НОВИНИ

Българските ВМС и отбраната в Черно море след две години война в Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
16:25, 23.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Войната в Украйна превърна Черно море в зона на бойни действия, което повиши опасността за търговското корабоплаване. Това наложи българските Военноморски сили да провеждат ежедневни операции по осигуряване безопасността на корабните пътища в българската акватория.

Заради усложняващата се геополитическа обстановка в региона армията има спешна нужда от увеличаване на финнасирането от 2 на 2,5% от БВП, заяви за "По света и у нас" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Основната задача на ВМС след началото на войната е осигуряване на безопасното търговско корабоплаване в българската акватория на Черно море, простираща се на 378 километра.

"Сигурността на корабоплаването ВМС осигуряват чрез непрекъснато наблюдение на морските пространства, за да имаме ясна представа какво се случва. Нашите сили непрекъснато провеждат противоминни действия. Имаме непрекъснато дежурни сили и средства, готови да реагират всеки момент когато бъде подаден сигнал за предполагаема плаваща мина или друга опасност", каза контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.

Наблюдението на морските пътища се извърша по въздух и вода.

"Самата специфика на плаващите мини е такава, че те не могат да бъдат унищожени на определено място, тъй като ние не знаем кога те ще появят, кога ще се наложи да действаме. Това не е едно минно поле, което знаем къде е и можем да го прочистим и след това да кажем "Да, тук е безопасно", посочи контраадмирал Кирил Михайлов.

Минните ловци "Цибър", "Струма" и "Места" са най-съвременните кораби на флота за борба с плаващи и дрейфащи мини, които са на постоянно дежурство. Досега Военноморските ни сили са реагирали на над 50 сигнала за подозрителни плаващи обекти в българската акватория на Черно море. Обезвредени са 4 плаващи мини и 1 дрон.

В отговор на агресивното присъствие на Русия в западната част на Черно море бе взето решение за създаване на противоминна група на НАТО, включваща България, Румъния и Турция. Процесът е на финала, увери контраадмирал Михайлов.

"Все още очакваме ратификация на документа от турска страна, след което незабавно ще пристъпим към операционализиране на тази идея и започване на активни действия на трите страни".

ВМС планират да участват с противоминен кораб или с други необходими сили за борбата с този тип опасност.

Освен повишаване потенциала на бойния ни флот, трябва да продължи модернизацията на армията със закупуване на разузнавателни и ударни дронове, ПВО-системи, нови гаубици, 3Д радари. За целта е нужно увеличавана на процента за отбрана, заявяват от щаба на армията.

"Както и да завърши войната в Украйна, едва ли ще се наслаждаваме на регионална, глобална сигурност. Изводът е следният - в близките десетилетия трябва да се инвестира в отбрана", каза адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

"Затова колкото се може по-рано държавата, според мен, трябва да адресира нуждите на армията, да се стигне до обществен консенсус. За няколко години повече от 2%, да се задействат механизми и да се задейства производство, да наваксаме" .

В плана за модернизация на армията до 2032 година са заложени 9,4 млрд. лв. по общо 9 приоритетни военни проекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на телефонни измами в Пазарджишко
Бум на телефонни измами в Пазарджишко
В цветовете на украинския флаг ще бъде осветена историческата сграда на българския парламент
В цветовете на украинския флаг ще бъде осветена историческата сграда на българския парламент