НОВИНИ

Преговори за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят само с "Хюндай", решиха депутатите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:21, 23.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Политика
Слушай новината

След продължил повече от два часа дебат, депутатите приеха с един глас повече решението да се водят преговори с единственият класиран участник за строителство на 7-и и 8-и блок - корейската компания "Хюндай". Народните избранници отхвърлиха предложението на ПП-ДБ в преговорите да бъде включен и още един участник - компанията "Бехтел".

Приетото предложение беше на ГЕРБ-СДС и ДПС, а отхвърленото на ПП-ДБ. Първото решение спечели с 112 гласа "за" срещу 111 - "против". Освен ГЕРБ и ДПС, предложението беше прието от ИТН.

В дебатите по темата основно спор се води между ПП-ДБ и "Възраждане". От "Възраждане" са против цялостния проект с американска технология и няма да подкрепят двете решения. От ПП-ДБ неколкократно изтъкнаха, че трябва за строител да се състезават повече от един участник, за да има конкуренция. Думата взе и енергийният министър Румен Радев, който беше категоричен, че има нужда от нова ядрена мощност и предупреди, че много лесно се срива един проект заради спорове.

Предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС предвижда да се водят преговори с единствената класирана до този момент компания - южнокорейската "Хюндай".

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС: "Сред поставените условия има изискване за 30% локализация на възложените строителни и проектантски дейности, представяне на фиксирана цена за целия обем на преставени дейности и гарантиране на срока за изграждане на такава мощност."

От ПП-ДБ предлагат да се водят преговори не само с "Хюндай", но и с американската компания "Бехтел". От "Възраждане" видяха в това конфликт на интреси заради участието на брата на Христо Иванов в комитет като съветник на енергийния министър.

Коста Стоянов, депутат от "Възраждане": "Брата на Христо Иванов като член на този комитет е подписал решение въз основа на което освен китайската компания да бъде разгледана офертата и на една американска компания, която не отговаря на обявените критерии."

Енергийният министър Румен Радев потвърди, че братът на Христо Иванов му е съветник и подкани "Възраждане" също да предложат експерт:

"Ако вие имате ваш роднина, доказан експерт по енергетика, в случая ядрена енергетика, с удоволствие бих го привклякъл в екипа ни, по простата причина, че ние се нуждаем от всеки, който има уменията, знанията и желанието, познанията."

Според ПП-ДБ, процедурата за подбор, която е избрала "Хюндай", е била само предварителна, а истинските преговори престоят и затова трябва да се водят с повече от една компания.

Васил Стефанов, депутат от ПП-ДБ: "Преговори с повече от един участник би се постигнала конкурентна среда за постигане на най-добра цена за Република българия."

Преди два дни от посолството на Република Корея разпространиха позицията на "Хюндай" в която се казва, че компанията има опасения от нелоялна конкуренция заради предложенията. От посолството изтъкват, че ще следят процеса много внимателно.

Драгомир Стойнев, депутат от "БСП за България": "Това е пример как може да убием даден проект с действията, които предприемат управляващите. Защо колеги, защото това не е наша работа - ние да казваме на министъра да продължи преговори."

снимки: БТА, БГНЕС

Максималната цена на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде до 14 млрд. долара, а цената на тока под 127 лева за мегаватчас. Очаква се до края на март американската компания "Уестингхаус" да обяви своята първа прогнозна цена на проекта. На тази база ще се преговаря и със строителя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът на Хебър Роберт Мазан ще продължи кариерата си в литовския ФК Паневежис
Защитникът на Хебър Роберт Мазан ще продължи кариерата си в литовския ФК Паневежис
Третодивизионият Гигант (Съединение) издигна кандидатурата на Петьо Костадинов за президент на БФС
Третодивизионият Гигант (Съединение) издигна кандидатурата на Петьо Костадинов за президент на БФС