НОВИНИ

Четири са жертвите на големия пожар във Валенсия (СНИМКИ)

Ранените са 15, сред тях има дете и шестима пожарникари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:44, 23.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Поне четирима души загинаха при пожар в 14 етажна жилищна сграда в испанския град Валенсия. Ранените са 15, като сред тях има дете и шестима пожарникари. 19 души са в неизвестност. Предстои повторен оглед на зданието. В ход е изследване, което трябва да установи причините за възникването на пожара.

Пожарът лумва привечер и за около 10 минути, по думите на очевидци, обхваща 14-етажната сграда. Огънят започва от четвъртия етаж, тръгва нагоре и обхваща и съседни сгради. Предполага се, че сред причините за скоростното разпространение на пламъците е изолационната обшивка на жилищния блок.

Става дума за добра изолация, но за много бързо запалим материала, коментират експерти. На място пристигат 20 пожарни екипа, камиони и няколко вишки. Огнеборци успяват на спасят няколко души от един от балконите на горящата сграда.

Сградата гори часове наред. Десетки са успешно евакуирани от горящата сграда.

Адриана: "Казах на свекърва ми да напусне сградата, но други хора са останали. Това е ужасяващо... Не мога да повярвам."

Наталия: "Майка ми и свекърва ми живеят тук. За щастие, когато са видели дима са напуснали сградата. Противопожарната аларма не се е включила."

Според испански медии, в блока има 138 апартамента и около 450 души. Местните власти приканиха населението на Валенсия да избягва мястото на пожара. Инцидентът напомня пожара в сградата Гренфел в Лондон през 2017 година, при който загинаха 72-ма души. И тогава изолацията на зданието беше посочена като причина за разпространението на пламъците.

снимки: БТА


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският опозиционер Иля Яшин отправи призив към света
Руският опозиционер Иля Яшин отправи призив към света
Общинските съветници в Благоевград упълномощиха ОФК Пирин (Благоевград) да издигне кандидатурата на Бербатов за президент на БФС
Общинските съветници в Благоевград упълномощиха ОФК Пирин (Благоевград) да издигне кандидатурата на Бербатов за президент на БФС