НОВИНИ

От екипа на БНТ в Киев: Песимизъм и надежда в навечерието на мрачната годишнина от войната

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:34, 23.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Утре се навършват 2 години от началото на войната в Украйна. Това е момент както за равносметки и анализи, така и да си дадем сметка държавите, които подкрепят Украйна по света от какво имат нужда украинските бойци и каква е ситуацията там. В Киев са специалните ни пратеници Тоня Димитрова, Владимир Богдански и Роберт Вецов.

66 вражески атаки са отблъснати от украинската армия през последното денонощие. Дронове са убили трима души и в Одеса. Такава е равносметката за последните 24 часа, а часове ни делят от мрачната годишнина от началото на войната в Украйна.

Ако трябва да се направи паралел с настроенията с първата годишнина, сега атмосферата е доста по-песимистична. В навечерието на първата годишнина в Киев дойде американският президент Джо Байдън. Украинците бяха много вдъхновени и обединени от патриотизъм, вдъхновени от предстоящата миналото лято контраофантзива, която за съжаление не успя да постигне целите си.

Сега ситуацията е доста по-различна - западната помощ се бави, особено тази от САЩ, където законопроектът за предоставянето на военна помощ е блокиран в момента в долната камара на представителите. Украинците изпитват недостиг на оръжие и хора, натрупана е умора сред войниците. Всички говорят за дефанзивна стратегия през 2024 година и евентуална офанзива чак през 2025 година. Никъде не става въпрос за край на войната.

И все пак Западът се опитва да повдигне духът на украинските бойци в навечерието на мрачната годишнина. Днес се очаква САЩ да обявят нов списък от санкции, които са насочени срещу 500 юридически лица - оръжейни компании в Русия и компании в трети страни, които подпомагат Русия във войната. Великобритания също обяви нови санкции срещу компании, които предоставят ресурси на Русия да продължава да води войната. Италия обяви, че предстои да бъде подписано двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

По-рано този месец Украйна подписа такива споразумения с Германия и Франция, а преди това и с Великобритания. Украйна се опитва да компенсира невъзможността да се присъедини към НАТО в момента с двустранни споразумения с най-силните страни-членки на Алианса, но като цяло тези споразумения имат повече символичен смисъл, отколкото реално да заменят членство на Украйна в НАТО.

снимки: БТА

Мрачна е атмосферата и цари много песимизъм. Хората не очакват нещо да се промени. Единствената надежда е да могат да удържат позициите си през тази година докато вътрешнополитическите противопоставяния и в САЩ, и в Европа, където предстоят европейски избори, приключат през 2024 година.

Вижте прякото включване на Тоня Димитрова от Киев



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров - Ревизоро: Нищо чудно да засекретят доклада за Нотариуса
Емил Димитров - Ревизоро: Нищо чудно да засекретят доклада за Нотариуса
Световният шампион Германия стартира с успех квалификациите за Евробаскет 2025
Световният шампион Германия стартира с успех квалификациите за Евробаскет 2025