НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Как се произвеждат дронове във военни условия?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:29, 22.02.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Война на умовете и на инженерната мисъл - така наричат войната в Украйна. В небето почти не се виждат самолети, вместо това ставаме свидетели на една съвсем различна небесна битка - войната на дронове. Украинците масово започнаха да произвеждат дронове при всевъзможни условия.

Октокоптер излита на тестови полет на юг от Киев. Максим Шеремет и военните инженери, които обучава тестват последните си разработки. Не ни разрешават да снимаме лицата им, нито цялото оборудване, както и мястото, на което се намираме.

Преди войната Максим Шеремет е работил в най-големия украински военен завод, после започва да обучава млади инженери.

"Учех студентите да създават свои дронове, как да правят дизайн за изпълнение на задачи в различни условия. Всъщност и сега правя същото, само че за военните. Обучаваме ги безплатно как да създават свои дронове, как да възстановят паднали руски дронове, такива има много по нашите полета, как се създават специални спускателни системи, как да правят специални механизми за активиране на спускача на гранатите и т.н.", казва Максим Шеремет - военен инженер и основател на "Дронарния".

На тестовия полигон са два безпилотни апарата. Първият e октокоптер.

"Най-опасните са тези, които могат да спускат големи гранати. Говоря за старите, съветските гранати между 2 и 3 килограма. Тези задачи ги изпълняват големи дронове - кошмарът на руснаците", посочи Максим Шеремет.

Вторият дрон е изграден с тялото на китайски безпилотен самолет и се използва предимно за разузнаване през нощта.

"Летят автоматично вертикално, после се включва основният мотор и летят напред. Този дрон лети през нощта, казва се ВИТОЛ - вертикално излитащ и приземяващ се безпилотен самолет, работи без да има нужда от писта. Виждате много антени - това е за комуникация. Когато ни блокират една честота, дронът автоматично я сменя с друга", коментира Шеремет.

Разговорът с Максим беше прекъснат от противовъздушната отбрана на Украйна.

"Въздушна тревога - лоша новина за нас, защото не можем да летим, докато е в сила тревога. Чакаме, докато отменят тревогата, защото ракетите може да стрелят и по нашите дронове."

Русия има повече дронове, но украинските са по-качествени, казва Максим.

"Украйна показа на света как един евтин китайски камикадзе дрон, който струва 200 долара, може да унищожи танк, който струва 8 милиона долара. Икономиката на войната показва, че колкото повече унищожаваме инфраструктура, тежки машини, толкова по-бързо печелим. Артилерията е Богът на войната, но в момента дроновете вършат толкова важна работа. Имаме нужда от хиляди дронове - от цивилни, от дронове - камикадзе, които летят през нощта, пускат гранати."

Но най-важното предимство на дроновете е, че спасяват човешки животи и не се налага да се изправиш физически лице в лице с врага.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомати за лекарства в малките населени места - възможно ли е да се осъществи?
Автомати за лекарства в малките населени места - възможно ли е да се осъществи?
Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Котбус
Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Котбус