НОВИНИ

Невена Зартова била поканена в кръга на Пепи Еврото, но отказала да се присъедини

Сюжетът около връзките на Мартин Божанов - Нотариуса и Еврото става все по-заплетен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 22.02.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бившият районен прокурор на София Невена Зартова е бил поканена да се присъедини към кръга на Петьо Петров - Еврото, но отказала. Това съобщи самата тя пред парламентарната комисия по случая "Нотариуса".

По-рано подалата сигнала за натиск и заплахи от Нотариуса съдия Владислава Цариградска обяви, че продължава да бъде заплашвана и след убийството му. Тя категорично отказа да седне до бившия районен прокурор на София.

Зартова и трима от нейните бивши заместници заявиха, че не познават Нотариуса. Междувременно стана ясно, че той е присъствал на банкет на Софийската районна прокуратура. Зартова обясни, че в разговор с колеги имало предположение кой го е поканил, но отказа да назове конкретно име, защото това било само предположение.

Съдия Цариградска също отказа да назове имена, свързани с Мартин Божанов. Мотивът ѝ е, че тя няма доказателства и не може да си позволи да наблюдава свои колеги. Бившият районен прокурор на София Невена Зартова намекна, че знае име на свой колега, но го научила в неофициален разговор и по тази причина не може да го сподели.

Пред депутатите Невена Зартова обясни, че гръцките бизнесмени Анастасиос Дикус и Йоаким Каламарис най-вероятно са били жертви на изнудване.

"Не мога да разбера обаче за момента, къде се корени връзката на участието на СРП и на мен в частност в това изнудване", коментира тя.

Обясни, че преписките, по които Мартин Божанов е бил страна, са били в период, в който тя не е била административен ръководител на Районната прокуратура.

"Да се търси персонална отговорност към мен, да се изнасят медийни публикации, че аз лично съм осъществявала чадър над този човек, просто не отговаря на истината", каза тя.

Бившите ѝ заместници обясниха че още след като и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е назначил последната проверка в Софийската районна прокуратура, те са обсъдили необходимостта да подадат оставки заради липсата на доверие в тях.

"Това беше до момента, до който г-н главният прокурор не дойде за поредна проверка с 21 магистрати, събра ни на общо събрание и на това събрание с доста рязък тон каза, че няма доверие към никого от нас и смята, че нещата в СРП не вървят добре", посочи Борислав Георгиев, прокурор в СРП.

Единствено една от заместничките на Зартова - Мима Куцкова - каза, че се е срещала с Мартин Божанов:

"Божанов съм го разпитвала през 2022 г. Мисля, че беше февруари или март. Не мога да бъда конкретна - в качествето на свидетел по мое досъдебно производство, на което съм била прокурор".

Куцкова допълни, че е виждала двамата два пъти в Софийската районна прокуратура.

"Това са били моите срещи с тези господа и двете лица съм ги виждала и на етажа на ръководството на СРП".

На изслушването бяха и гръцките бизнесмени, които сигнализираха, че са рекетирани от групата на Нотариуса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Котбус
Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Котбус
Фалстарт и на делото срещу кмета на Омуртаг - той все още е в болница
Фалстарт и на делото срещу кмета на Омуртаг - той все още е в болница