НОВИНИ

Ротация и в столичния зоопарк: Как живеят патагонските мари

На вид приличат и на заек, и на кенгуру, и на капибара, дори и на елен

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 22.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Едно от най-интересните животни, които пристигнаха в столичния зоопарк в началото на месеца от Унгария. На вид приличат и на заек, и на кенгуру, и на капибара, дори и на елен, а всъщност са патагонска мара.

Всекидневието в зоопарка често олицетворява човешката действителност. Оказва се, че новодомците в софийския зоопарк живеят на ротационен принцип.

Патагонските мари изобщо не се интересуват от родната политика, а просто природата така ги е създала. Те пропътуваха стотици километри, за да радват малките и големите посетители.

"Трите патагонски мари дойдоха при нас в началото на месец февруари – женски от Унгария, като след пристигането бяха подложени в карантинен период, в който бяха взети проби за паразити – вътрешни, външни, като цяло да се види здравословният им статус и отскоро ги внедрихме в групата при нашите. Засега се вписват добре, няма конфликти. Към момента са петнадесет патагонски мари, от които три са мъжки, всичко останало са женски. Така че съотношението мъже - жени е в полза на жените".

Поради визуалната си прилика със зайците често са наричани с името патагонски зайци, но всъщност се оказва, че нямат нищо общо, освен външните прилики.

"Приличат си визуално, по-скоро са към семейство морски свинчета, доста са бързи и със зайците почти нямат нищо общо".

Като всяко едно животно и патагонските мари си имат своите особености и характерни черти. Видът се среща единствено в Аржентина. Имат сравнително дълги уши и крайници. Обичат местности с песъчлива почва.

"Интересното при тях е че, при малките двадесет и четирите часа след раждането са рискования период, в който става ясно дали ще оцелеят, дали няма да оцелеят, след тези двадесет и четири часа те могат да тичат бързо като по-възрастните, да се крият и съответно започват и да пасат, тоест започват да си използват зъбите и продължават да кърмят от майка си".

Основните неприятели на патагонските мари могат да бъдат лисици, котки и хищни птици, като най-уязвими са малките. И ето, че стигаме до причината за ротацията при тези животинки.

"Друг характерен момент за тях е, че винаги нощно време има някой на пост, който дебне за хищници отвън, докато другите спокойно спят, като разбира се се въртят на ротационен принцип. Единствените конфликти стават в групата между женските, когато има все пак е матриархат и при тях, ако някой реши да вземе по-важна позиция, трябва да си я заслужи с агресивна битка между женските индивиди".

Патагонските мари, както и всички други животни, ще ви очакват в столичния зоопарк, за да се радвате на огромното разнообразие от различни животински видове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се обърна по таван в опит да избегне катастрофа край Благоевград
Кола се обърна по таван в опит да избегне катастрофа край Благоевград
Малки каратисти с големи отличия (ВИДЕО)
Малки каратисти с големи отличия (ВИДЕО)