НОВИНИ

"Ако не млъкне, мъжът ѝ и децата ѝ ще са бетонирани на дъното на язовира" - съдия Цариградска е получила още заплахи

Това стана ясно по време на изслушването ѝ пред депутати в комисията "Нотариуса"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:16, 22.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Кажете ѝ на Цариградска - ако не млъкне, и мъжът ѝ, и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира". Това е заплаха, която съдия Владислава Цариградска съобщи, че е получила вчера.

Тя разказа пред депутатите от комисията по случая ”Нотариуса” как са започнали заплахите към нея и как от началото на 2020 до пролетта на 2023 г. прокуратурата не ги е разследвала, въпреки че съдията е била с назначена охрана.

Цариградска, бившият районен прокурор на София Невена Зартова, бившите ѝ заместници, както и двама гръцки бизнесмени са на изслушване в парламентарната комисия.

"Нотариуса е мъртъв от 31 януари. Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча? Мисля, че тук преди мен трябваше да седне господин Сарафов", коментира съдия Цариградска.

Тя заяви, че съдебната власт служи на политически поръчки.

"Съдебната власт е изпълнявала политически поръчки и няма как, особено в този състав на ръководството на прокуратурата - това да намери отговор и вие да може да измиете срама от тази институция, защото става лавинообразно и е ясно, че са сътрудничили всички власти".

Комисията започна със спор, тъй като съдията и двамата гръцки бизнесмени отказаха да седнат до бившия районен прокурор на София. Тримата обясниха, че не искат да седят до някой, който, по думите им, е покровителствал групата около Божанов.

"Нищо лично към Зартова, но тя лично е допринесла към демоничния образ на Божанов и с осигуряването на прокурорски чадър върху него. Той не е само прокурорски, но и от службите", каза Владислава Цариградска.

Съдия Цариградска не спомена други имена въпреки настояването на депутатите да посочи още магистрати, близки до Мартин Божанов. Тя се аргументира с това, че не може да събира доказателства, а и ако посочи имена, може да попречи на евентуално разследване.

Следващата изслушана бе бившият районен прокурор на София Невена Зартова - вижте ТУК какво разказа тя.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души загинаха в Китай след сблъсък на товарен кораб в мост
Петима души загинаха в Китай след сблъсък на товарен кораб в мост
Тони Кроос се завръща в националния отбор на Германия
Тони Кроос се завръща в националния отбор на Германия