НОВИНИ

Ротация и на фронта - все повече украинци настояват за демобилизация и смяна на воюващите

Екипът на БНТ в Украйна се срещна със съпруга на войник, който се сражава от 2022 г.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:34, 21.02.2024
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Слушай новината

За ротация, но съвсем различна от нашата говорят много тези дни в Украйна. В страната се води широк дебат за демобилизация на тези войници на фронта, които се бият още от 2022-ра година. Близки на мобилизираните украинци излизат на протести в Киев пред Върховната Рада с искане те да се върнат от фронта и да има ротация.

От Киев предават нашите специални пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

След две години война в Украйна се води широк дебат за демобилизация на войниците на фронта, които се бият още от 2022 година. Близки на мобилизираните на фронта украинци излизат на протести в Киев пред Върховната Рада с искане те да се върнат от фронта и да има ротация. Екипът ни се срещна с една от тези жени.

32-годишната Олена и 39-годишният Сергий. Тя е стюардеса, а той - електротехник. Една от многото двойки в Украйна, разделени заради войната. Сергий е мобилизиран на фронта още през 2022 г. Сега се бие край Бахмут. В Киев остават Олена и 8-годишната им дъщеря Мария.

"През нощта не мога да спя, защото чакам обаждане. Обажда се от време на време - може да бъде веднъж на 7 дни или пък три дни подред, а след това няма обаждане."

Последно семейството е било заедно на 6 януари. За рождения ден на Сергий, Олена и Мария пътуват до Краматорск - "Гарата на сълзите", където за кратко се срещат военните и техните близки.

"Пуснаха го да почива преди две седмици, а преди това беше преди 6 месеца. Така че виждам съпруга си два пъти годишно."

През останалото време си пишат.

"Как си, го питам аз. Той отговаря с + или "добре съм". Най-важният знак за мен е плюс - военен символ, че всичко е наред."

Сега Олена е сред жените, които излизат на протест. Майки, съпруги и сестри настояват за демобилизация на всички, които са на фронта от началото на войната. И украинският президент Володимир Зеленски казва, че има нужда от регулации както за мобилизацията, така и за демобилизацията.

"Всички в Украйна разбират, че са необходими промени в тази насока. Не става въпрос само за броя на мобилизираните, а и за сроковете за всеки, който в момента е в армията, за демобилизацията", посочи Володимир Зеленски на 01.12.2023.

Върховната Рада вече прие на първо четене закон за демобилизация, който предвижда войниците да се връщат у дома след 36 месеца. Близките на украинските бойци настояват този срок да бъде 18 месеца.

"Този срок за демобилизация е невероятен. Никой не може да оцелее на фронта за 36 месеца. Това означава само смърт", категорична е Олена.

В законопроект за мобилизацията се предвижда възрастта да бъде намалена от 27 на 25 години. Предложено е да се въведе и основно военно обучение на украинците на възраст между 18 и 24 години. Военната служба ще продължава 5 месеца в мирно време и 3 месеца по време на война, за мъжете ще е задължителна, а за жените доброволна. Две години война Олена описва с една дума:

"Отвратително! Защото не разбираме защо стана така. Целият свят, държавите имат нормални икономики, нормален живот, имат семейства, раждат деца. А ние нямаме планове. Живеем ден за ден и това е. Ако днес оцелея - значи всичко е наред."

Според проучване от декември, почти 90% от украинците вярват, че ако Западът предоставя военна помощ, налага санкции и помага финансово, Украйна ще успее.

"В момента украинците се чувстват предадени по тези въпроси и има песимистично настроение. Несигурността и песимизмът ги има и това влияе и на мобилизацията, защото ако виждаш, че не можеш да разчиташ на подкрепата на партньорите, по-трудно е да се присъединиш към армията и да отидеш на бойното поле", коментира Антон Грушецки - изпълнителен директор на Киевски международен институт по социология.

Но Олена не каза пред нас и дума срещу войната.

"Не му виждам края и не знам кога ще свърши. Вярвам в победата, но не знам кога ще я постигнем."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова е четвъртфиналистка на сингъл и на двойки на турнир по тенис в Асунсион
Йоана Константинова е четвъртфиналистка на сингъл и на двойки на турнир по тенис в Асунсион
Димитър Илиев: Имаме силната воля да намерим бързо и полезно решение за Витоша
Димитър Илиев: Имаме силната воля да намерим бързо и полезно решение за Витоша