НОВИНИ

Ще бъде ли екстрадиран Джулиан Асанж - съдът в Лондон решава днес

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:19, 21.02.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Висшият съд в Лондон решава днес за Джулиан Асанж. Основателят на "Уикилийкс" обжалва съдебното решение за екстрадирането му в Съединените щати.

Американските власти повдигнаха 18 обвинения на 52-годишния австралиец. Самият Асанж не се появи днес в съда по здравословни причини.

Втори ден на изслушването в Лондон и последен шанс за Джулиан Асанж да обжалва екстрадицията си, след като британското правителство подписа такава заповед през юни 2022 г. Според съпругата му Стела, ако бъде екстрадиран, той ще умре.

"На това трябва да бъде сложен край и Джулиан да бъде освободен. Той е политически затворник и трябва да е на свобода, беше в затвора пет години".

Адвокатите на американското правителство настояват Асанж да бъде съден за шпионаж в САЩ заради публикувана в "Уикилийкс" поверителна информация, свързана с войните в Ирак и Афганистан. Грозят го 175 години затвор. Според американските власти, той е застрашил стратегическите интереси и националната сигурност и живота на споменатите в изтеклите документи лица.

Аргументите на защитата срещу ектрадирането са, че, това би представлявало нарушаване на човешките права и свободата на словото и ще застраши здравето на Асанж. Според поддръжниците му той е журналист и герой.

Все пак и Асанж, и американските власти разполагат с още един ход. Основателят на "Уикилийкс" може да поиска от Европейския съд по правата на човека да блокира екстрадирането му, в случай на неблагоприятно решение на съдиите в Лондон. Той обаче може да бъде качен на самолет за САЩ, преди това да се случи, по силата на заповедта на британското правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: Регулаторите трябва да бъдат сменени и променени
Мартин Димитров: Регулаторите трябва да бъдат сменени и променени
Виктория Томова посети срещите от Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени
Виктория Томова посети срещите от Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени