НОВИНИ

Войната в Украйна и Черно море: Как Змийският остров промени баланса на силите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:10, 23.02.2024
Чете се за: 07:42 мин.
По света
Слушай новината

Войната превърна Украйна в първата държава в света и със собствена армия от морски дронове. Новите технологии промениха баланса на силите в Черно море. С дронове и безпилотни катери Киев успя да спечели надмощие над руския военноморски флот. За две години Украйна е унищожила най-малко 20 средни и големи руски бойни кораба и един танкер в Черно море. Последният случай е от миналата седмица, когато беше потопен десантния кораб "Цезар Куников". Киев успя да си върне и стратегическия Змийски остров, който се превърна в символ на украинската съпротива срещу Русия.

Отдавна там няма змии, останали са само скали. 16 хектара земя в Черно море, за които неведнъж през вековете са се водили битки. Намират се на около 40 километра от украинския бряг. Още в първия ден на войната Змийският остров се превърна в мишена на руснаците. Атакуваха украинския гарнизон с два кораба. Целта им е да превърнат острова в стратегическа морска база.

Иля Диордиев, украински войник от Змийския остров: "Бях се върнал от караул. Направих си чай и легнах да спя. Два часа по-късно дежурният извика бързо да ставаме, да вземем оръжията и да заемем позиции."

Крайцерът "Москва" заповядва украинците да се предадат. Отговорът на един от украинските войници се превърна във вдъхновение на съпротивата. Островът пада под руски контрол още същата нощ.

Иля Диордиев, украински войник от Змийския остров: "Заведоха ни в град Стари Оскил. През цялото време пускаха радио, караха ни да четем вестници и ни обясняваха кои градове са превзели."

Под прикритието на военноморски учения, настъплението на Русия в Черно море започна още през 2021 г. Москва струпа военни кораби край Украйна и Беларус. Подсили Черноморския си флот с десантни кораби от Балтийския и Северния флот. С началото на военните действия руското превъзходство в Черно море беше осезаемо.

Руските военни кораби блокираха морските пътища, а украинските крайбрежни градове се оказаха на прицел. Над 100 чуждестранни търговски кораби, които се намираха в украински пристанища, попаднаха в капан. Включително два български - "Рожен" престоя над 5 месеца край бреговете на Одеса. А "Царевна" остана край Мариупол повече от 8 месеца.

В капан се оказа и украинското зърно. Над 20 милиона тона пшеница, които трябваше да стигнат до Африка и Близкия Изток, бяха блокирани на пристанищата.

Дейвид Бийсли, директор на Световната програма по прехрана: "Призовавам президента Путин: Ако имате изобщо сърце, моля, отворете пристанищата, за да можем да нахраним най-бедните и да предотвратим глада."

С посредничеството на ООН и Турция, зърнен коридор в Черно море беше отворен. Русия, обаче, остана в зърнената сделка до юли 2023-та. Напусна, обвинявайки, че нейните условия от споразумението не се спазват. Москва заплаши, че всички кораби, които плават във водите на Черно море към украински пристанища, ще бъдат считани за потенциални превозвачи на военни товари. Износът от Украйна, обаче, продължи. Създаден беше алтернативен коридор - през акваторията на България и Румъния.

"Украинците имат големи способности да нападат руски кораби от Черноморския флот. Те унищожиха много кораби, големи кораби. Приветствам това, че България, Румъния и Турция - три страни съюзници от НАТО с излаз на Черно море, работят заедно по разминирането и също - усилията на тези три страни дават възможност на Украйна да използва своите териториални води. Украйна успя да отвори голям морски търговски маршрут край бреговете на Румъния, България и Турция, който им позволи да изнасят значителни количества зърно и други продукти", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО (15.02.2024 г.).

Резултатът се оказа повече от задоволителен за Киев. Само през миналия декември са били транспортирани близо 5 милиона тона от украински пристанища.

"Резултатите са забележителни и това се усеща в цялата ни икономика", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Постижение, свързано с успешната украинска офанзива по море. Заради украински атаки руските военни стратегии в Черно море бяха променяни на няколко пъти през изминалите две години. Решаващо се оказа взривяването на Кримския мост през юли 2023 г. Операцията била извършена с дронове, управлявани дистанционно, на 1000 километра на север - в Киев.

снимки: БТА, БГНЕС/Архив

През изминалата година Украйна създаде армия от морски дронове. Киев разработи и "Морско бебе", безпилотен катер, който може да пренася до 850 килограма експлозив. Именно с такъв апарат е бил взривен Кримския мост. Украйна използва и подводни дронове. Нови технологии, с които Киев потопи една-трета от военните кораби на Русия в Черно море.

Последният случай е от миналата седмица, когато беше унищожен руския десантен кораб "Цезар Куников". Потопен беше и крайцерът "Москва", някогашната гордост на руския Черноморски флот. Корабът, който на 24 февруари 2022 г. атакува Змийския остров. Той беше взривен през април същата година. Два месеца по-късно Украйна си върна острова.

Иля Диордиев, украински войник от Змийския остров: "Постоянно ни казваха: Ще ви застреляме, ще ви убием. Не спирах да се моля и да си повтарям: Не, ще оживея!"

Иля оживява. Разменили го руски пленници. Вече е женен и продължава да служи на украинската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да се сложат още колчета по цялото трасе в Кресненското дефиле?
Трябва ли да се сложат още колчета по цялото трасе в Кресненското дефиле?
Мощно слънчево изригване: Възможни са сривове на комуникационните системи
Мощно слънчево изригване: Възможни са сривове на комуникационните системи