НОВИНИ

Изоставаме в борбата с бедността, с образованието - също, сочи доклад на Световната банка

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:46, 22.02.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

България изостава в събираемостта на данъци, образованието и борбата с бедността. Това показва доклад на Световната банка посветен на държавните финанси у нас. Сериозен проблем също така остават обществените поръчки, при които риска от корупция не намалява. Според доклада, страната ни губи близо 1,3 млрд. лева заради слабости при възлагането на поръчки. От институцията предупреждават още, че ако страната ни не вземе достатъчно мерки на време, растежът на икономиката ще се забави до 1,5% през 2050 година.

Водената от държавата политика през бюджета не подобрява положението на бедните хора у нас, както и на децата, растящи в бедност, показва доклада на Световната банка. По последни данни, у нас детската бедност е около 30%.

"Детските надбавки, различните помощи за семействата имат значително въздействие и именно това е едно от посланията на нашия доклад, че може да се върви в посока засилване на адекватността на тези мерки, тоест да са по-значителни като дял за най-нуждаещите се и подобряване на таргетирането - да достигат до тези, които имат нужда от тях", каза Десислава Николава, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Според доклада увеличението на парите за образование не го подобрява.

"За съжаление може би няма да изненадам никого с това, че за пореден път доказваме, че липсва връзка между разходите на ученик и резултатите от обучението, както на общинско ниво, така и на индивидуално", каза още Десислава Николава.

Световната банка посочва, че около 10% от приходите от ДДС не се събират. Сериозна бележка беше отправена и от липсата на достатъчно мерки, които да гарантират растеж на икономиката. Ако продължи по този начин страната ни ще забави ръста си до 1,25% през 2050 г. Не по този начин виждат нещата от Министерството на финансите.

"Брутният ни вътрешен продукт е на най-високото си ниво изобщо в историята. Българската икономика е в постоянен растеж и бележи рекорд след рекорд", каза Георги Клисурски, зам.-министър на финансите.

Очакваният ръст от финансовото ведомство е до 4-5% годишно през следващите десет години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек продължава силната си серия в Близкия Изток
Ига Швьонтек продължава силната си серия в Близкия Изток
Милан устоя на натиска на Рен и продължи към осминафиналите в Лига Европа
Милан устоя на натиска на Рен и продължи към осминафиналите в Лига Европа