НОВИНИ

Автомати за лекарства в малките населени места - възможно ли е да се осъществи?

Според фармацевтите това би застрашило част от аптеките от затваряне

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:38, 22.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Автомати за лекарства извън аптеките и дрогериите. Целта на предложените промени в Закона за лекарствените продукти е да се осигури достъп до медикаменти на хора в отдалечени места. Фармацевтите обаче смятат, че поставянето на такива машини в малки населени места, където все пак има аптека може да има обратен ефект и да се стигне до затварянето ѝ.

Стотици са селата в страната, в които няма аптека. Обикновенно хората там трябва да пътуват километри, за да си купят необходимите медикаменти. Автомат с лекарства би ги улеснил.

"Градът оттук ни е на 15 км. Дори вчера ходихме точно поради тази причина с майка ми, за едни лекарства, които струват 5 лева, отидохме да ги купим", разказва Евгени Кирилов.

"Това е единият от вариантите, който мисля, че ще спомогне хората да не се разкарват", смята Мариана Александрова - кмет на село Коняво.

Според фармацевтите в закона трябва да бъде конкретизирано, че автомати може да се поставят само там, където нямат достъп до лекарства. В противен случай това може да затвори едва съществуващите аптеки в малките населени места.

"За съжаление това може да утежни финансовото положение на и без това едвам съществуващите аптеки в малките населени места и да доведе до точно обратния ефект. Малко им трябва, за да затворят. Ако някой друг отвори на същото малко населено място няколко такива апарата и те, тъй като имат по-големи разходи тези аптеки може да им бъде повлияно негативно", коментира Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки .

Собственици на такъв тип автомати казват, че изискванията, за да съществуват, са много, а интересът към тях голям.

"В тези машини, ако не се променят нещата, много малко неща могат да се продават. Вечер и през деня, то е удобно и затова така. Минават, взимат нещо и си тръгват. Интересът е голям, но са много тежки условия", каза Цветан Атанасов - собственик на вендинг автомат за лекарства.

Друго предложение е общопрактикуващите лекари да продават лекарства в отдалечените села. Според доктор Румен Алексов, който обслужва жителите на почти 10 погранични села в Кюстендил идеята не е добра.

"Аз лично не мисля, че от това нещо ще се възползват колегите, защото са си допълнителни разправии и главоболия. Отчетности, регистрации, но най-вероятно някъде ще има колеги, които ще го направят. Пак казвам, че едва ли това би решило генералния проблем", каза доктор Алексов.

От здравното министерство уточняват, че контролът на автоматите ще се извършва от регионалните здравни инспекции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът в основната схема на турнира по тенис в Доха Андрей Рубльов отпадна на четвъртфинал
Водачът в основната схема на турнира по тенис в Доха Андрей Рубльов отпадна на четвъртфинал
От нашите пратеници в Украйна: Как се произвеждат дронове във военни условия?
От нашите пратеници в Украйна: Как се произвеждат дронове във военни условия?