НОВИНИ

Митрофанова е била извикана в МВнР, вместо нея отишъл заместникът ѝ

Българската страна е призовала Москва за обективно разследване на смъртта на Навални

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 23.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

На 23 февруари посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана на разговор в Министерството на външните работи, съобщиха от ведомството.

На срещата се е явил Валентин Солодкин, временно управляващ посолството. Пред него е направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Навални. Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на А. Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония.

От своя страна руското посолство пише, че българската страна е споделила "някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета".

"От своя страна подчертахме, че ситуацията около Алексей Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи.

Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската федерация", посочват от руското посолство.

МВнР добавя, че България призовава за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна. Изразена е била загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещ специалист от Англия ще обучава български тенис треньори
Водещ специалист от Англия ще обучава български тенис треньори
Зеленски: Загубите на Русия са 5 пъти повече от нашите
Зеленски: Загубите на Русия са 5 пъти повече от нашите