НОВИНИ

България, Румъния и Турция подписаха споразумение за разминиране в Черно море

българия румъния турция подписаха споразумение разминиране черно море
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 11.01.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

България, Румъния и Турция подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, турският министър на отбраната Яшар Гюлер и румънският им колега Анджел Тълвар са подписали меморандума в Истанбул.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание на 13 декември миналата година.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Очаква се военноморската група да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Първоначално се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха, подчертават от Министерството на отбраната.

Изпълнителен орган за вземането на решения, управление, консултации и за цялостното ръководство на провеждането на противоминни операции ще бъде Комитетът за Противоминната военноморска група в Черно море, състоящ се от началниците на Военноморските сили на трите участващи държави. На база на взетите от него решения ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони, като ще се посочват и планираните за участие сили за съответния период на активация на групата (не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по волейбол до 20 години излизат срещу Черна гора в първия си квалификационен мач за Евро 2024
Националите ни по волейбол до 20 години излизат срещу Черна гора в първия си квалификационен мач за Евро 2024
Бенфика продължава към четвъртфиналите на турнира за Купата на Португалия
Бенфика продължава към четвъртфиналите на турнира за Купата на Португалия