НОВИНИ

Балетът среща войната: История за несломимия дух от украинската национална опера

Екипът на БНТ се срещна с близките на един от най-добрите украински балетисти - загинал на фронта

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:05, 23.02.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

В навечерието на втората годишнина от войната на сцената на украинската национална опера се играе "Дон Кихот" на Лудвиг Минкус. Представлението гледа и Тетяна Шаповал.

"Сега живеем в Лондон с майка ми и дъщеря ми. Трудно беше да отидем там, защото част от сърцето ми остава тук. Загубих част от сърцето си със смъртта на Олександър", казва Тетяна Шаповал - съпруга на Олександър Шаповал.

Тетяна е съпруга на Олександър Шаповал. На 47 години заслужилият артист на Украйна се присъединява към армията в първите дни на войната. Загива през септември 2022-ра край Майорск, Донецка област.

"Това е любимото ми представление. Гледах тази част, която играеше Саша. За мен той е най-доброто въплъщение на Дон Кихот. Когато съм тук, гледам всичките тези щастливи лица и това ми дава сили. В Киев сме за малко, но решихме да дойдем в операта, защото тук е не просто част от живота на съпруга ми, тук е целият ми съпруг", сподели Тетяна.

Сега в памет на Шаповал в националната опера има изложба със снимки от най-ярките му превъплъщения. За балетистът страда и неговата партньорка - прима балерината Олга Кифяк фон Креймър.

"Олександър Шаповал - заслужил артист, народен артист. Все още е трудно а повярвам, че няма да се появи през вратата и да каже "Олечка - здравей". Беше много добър приятел, талантлив. За нещастие Украйна губи най-добрите си хора в тази война", каза тя.

Войната нанася удар след удар и върху Олга - преди две години тя е в Съединените щати, когато Русия нахлува. Месец след началото на войната умира баща ѝ - получава сърдечен удар, а после брат ѝ Дмитро загива на фронта.

"Брат ми не е свързан с армията, беше IT специалист. Когато започна войната, той доброволно се записа в армията и беше пратен в Бахмут. Докато служеше там, управляваше дронове, но имало обстрел и докато се опитвал да нагласи маскировъчната мрежа, бил смазан".

Въпреки загубите и въпреки болката Олга продължава да работи.

"В памет на загиналите, заради децата - заради децата на брат ми Дмитро. Когато си изгубил толкова близки е трудно да продължиш да живееш и работиш. Но знам, че брат ми Дмитро би искал да съм щастлива и да обичам, в името на живота и в тяхна памет трябва да продължим."

В първите дни на войната балетните представления спират, постепенно хората се завръщат и залите са пълни. Както и всеки друг украинец и украинските балетисти планират представления само за 4 месеца напред.

"Изкуството ни помага да избягаме от реалността. Без него не можем да понесем случващото се в живота ни, загубите ни. Помага ни да не полудеем", казва Тетяна Шаповал.

"Войната ще приключи. Всяка война свършва. Имам послание за хората - ако знаем как да обичаме, няма да има никога войни по света", добавя Олга Кифяк фон Креймър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по автомобилни спортове (БФАС): Натрапваната теза за нулев сезон е силно преувеличена
Българската федерация по автомобилни спортове (БФАС): Натрапваната теза за нулев сезон е силно преувеличена
България без Симеон Лепичев и в домакинството срещу Германия
България без Симеон Лепичев и в домакинството срещу Германия