НОВИНИ

Президентът Радев участва в дипломатическия форум в Анталия

Десислава Радева участва в дискусия за жените и мира

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:10, 02.03.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Възможностите за доставка на суров петрол от Автономния иракски регион Кюрдистан обсъдиха президентът Румен Радев и колегата му Немирван Бързани. Срещата им се проведе в рамките на дипломатическия форум в Анталия. Радев разговаря и с директора на Световната агенция за интелектуална собственост.

България цени високо партньорството си с Ирак, както и с Автономния иракски регион Кюрдистан и има амбицията за последващото му разширяване в енергетиката, икономиката, туризма и образованието. Това отбеляза президентът Радев пред колегата си Бързани.

Като особено перспективна бе подчертана възможността за доставки на суров петрол от Кюрдистан за България, за разширяване на дейността на българските туроператори там и за популяризиране на град Ербил като туристическа дестинация, както и земеделието и производството на храни.

С директора на световната организация по интелектуална собственост Дарен Ланг, Румен Радев обсъди възможностите за подобряване на механизмите, по които компаниите в България получават достъп до финансиране и за защита на своите идеи и продуктите и технологиите, които разработват.

Участието на Десислава Радева в дискусията за жените в полза на мира и сигурността бе по покана на съпругата на турския президент Емине Ердоган. Акцент в дебатите бяха пътищата за преодоляване на световните конфликти със средствата на дипломацията.

"Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, колко ценен и крехък е той. Затова е изключително важно да се поощрява ролята и гласът на жените и майките в усилията за предотвратяване на смъртоносни конфликти", коментира Десислава Радева.

Сред участничките бяха носителки на Нобелова награда за мир, както и първата дама на Сърбия Тамара Вучич

Широко място на форума организаторите са отделили на конфликтите в света и необходимостта от разрешаването им по мирен път със средствата на дипломацията.

Снимки: Президентство на Рупублика България, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късен гол донесе ценни три точки на Ливърпул при визитата на Нотингам, Тотнъм обърна Кристъл Палас
Късен гол донесе ценни три точки на Ливърпул при визитата на Нотингам, Тотнъм обърна Кристъл Палас
Макс Верстапен започна сезона във Формула 1 с категорична победа в Бахрейн
Макс Верстапен започна сезона във Формула 1 с категорична победа в Бахрейн