НОВИНИ

Взаимни нападения с дронове между Русия и Украйна

Ударени са жилищни сгради в Одеса и Санкт Петербург

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:31, 02.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Дронове удариха жилищни сгради в Украйна и Русия. Поне петима, включително тригодишно дете са загинали, при удар на руски дрон в жилищна кооперация в Одеса. Ранените са осем. В Русия пък беше поразен пететажен блок в Санкт Петербург, няма жертви, евакуирани са 100 души. Украинското министерство на отбраната заяви, че не разполага с информация по случая.

Неприятелски дрон удари жилищна сграда в Одеса, повредени са 18 апартамента, обяви украинският президент Зеленски в Телеграм. Според него Русия продължава да се сражава с цивилни. Зеленски отново повтори, че Украйна се нуждае от повече средства за противовъздушна отбрана. Според украинският лидер безпилотният апарат е бил "Шахед", доставен от Иран. От началото на войната Русия изстреля хиляди такива дронове срещу цели дълбоко в украинската територия. В Одеса сега е пострадал цял вход на жилищния блок.

"Виждате, че наблизо няма военни обекти, но руската страна нанася удари по гъстонаселени райони на нашия град", каза Генадий Труханов - кмет на Одеса.

Спасени са петима от обитателите, включително дете. Аварийни екипи издирват оцелели сред отломките, където вероятно има 11 души.

"Кучетата ясно разпознават човешка миризма. Става дума за убити и ранени. Обучени са да търсят хора", посочи Виталий Черлат - доброволец.

Президентът Зеленски благодари на всички участници в спасителната операция. Според него през нощта руски дронове са атакували и Харков, и градове в Сумска област.

От удар на дрон е пострадала и жилищна сграда в старата руска столица Санкт Петербург. Руски медии предполагат, че летателният апарат е бил свален напът към близък склад за гориво. Засегнатият блок е построен е през 1979 година. Пострадала е фасадата, има повредени балкони и избити прозорци. На място са пристигнали аварийни екипи, шестима души са получили медицинска помощ, съобщават градските здравни власти.

"Нещо летеше, като летяща чиния. Чухме някакъв звук. Първо помислих, че трябва да погледна през прозореца, но после се отказах. "Бум" и всичко пламна. С баща ми бързо се събудихме, имахме приток на адреналин. Всички стъкла са разтресоха, в кухнята беше избит целия прозорец. Взехме най-необходимото и избягахме. Сега си вземаме документите", обясни Анатолий - жител на засегнатия блок.

Евакуираните обитатели са настанени в близка детска градина. С тях работят психолози и социални работници, предава ТАСС.

"Около 7 сутринта чух свистене, тъкмо бях отворила прозореца. После трясък, зарева и целият апартамент се напълни с дим. Прозорецът беше отнесен, както и всичко на перваза", каза Елена - жителка на засегнатия блок.

Пострадалите ще получат компенсации, обяви губернаторът на Санкт Петербург.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол стартира третото завъртане в НБЛ с категоричен домакински успех срещу Берое
Ямбол стартира третото завъртане в НБЛ с категоричен домакински успех срещу Берое
Вижте организацията на движението към Шипка на 3 март
Вижте организацията на движението към Шипка на 3 март