НОВИНИ

Тържествата за Трети март започнаха от Казанлък

Достъпът до връх Свети Никола е безпрепятствен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 02.03.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на Трети март много хора изкачиха историческия връх Шипка и почетоха паметта на воините и опълченците, дали живота си за свободата на България.

Утре от там по традиция ще бъде отбелязан и Националният празник, като тържествата тази година са под патронажа на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Стотици се изкачиха до паметния връх, влязоха и разгледаха музейната експозиция в паметника. Така се опровергаха и фалшивите новини, че достъп до Шипка няма да има. Тази вечер в Казанлък с тържествена заря проверка започнаха честванията за националния празник на България. тържественият строй в Казанлък беше приет от председателя на Народното събрание.

"Казанлък е град, който познава героизма, опустошението и величието. Град два пъти освобождаван. Град в, който през юли 1877 влизат киевските хусари и са посрещнати тържествено с църковния екот на камбаните. Казанлък заема много важно стратегическо място. Няколко месеца по-късно - януари 1878 да се превърне в предвестник на Сан Стефано. В този град братът на император Александър Втори - Николай Николаевич - води преговор с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет. Нека да се поздравим с Трети март, защото това е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана горда на каратата на Европа, като стана равноправна с останалите европейски народи. Поклон пред героите. Да живее България", каза Желязков.

Официалните чествания по повод 3 март започват утре в 11:30 часа. На върха ще бъдат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. Кулминацията ще бъде в София, където ще се проведе тържествената заря-проверка.

Репортери: Иво Никодимов, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте организацията на движението към Шипка на 3 март
Вижте организацията на движението към Шипка на 3 март
Левски отново се справи с Академик Пд в НБЛ, Шумен надви Миньор 2015 у дома
Левски отново се справи с Академик Пд в НБЛ, Шумен надви Миньор 2015 у дома