НОВИНИ

Недоволство заради задръстванията: Протест блокира трафика през "Дунав мост" край Русе

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 17.12.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Протест блокира за повече от час входа и изхода на България за Румъния на Дунав мост при Русе. Жители на града и съседните населени места недоволстваха от задръстванията в района на граничния пункт. Въпреки предприетите мерки, опашките от стотици тирове там са ежедневие.

"Наистина вече ни е писнало. Това е всеки Божи ден... Линейки, пожарни, какво правим?! Оня ден една жена, родилка ли каква беше, се чудят хората как да я прехвърлят", заяви Ивайло Великов.

Проблемът е от години, но ескалира през лятото и като част от последиците от войната в Украйна, тъй като почти целият тежкотоварен трафик от и за там минава през Дунав мост.

- До АГ-то не можах да стигна за час и половина. А ако беше тръгнало да ми се ражда детето преждевременно в 7-ия месец, какво правим?!

- Всички коли са в тапа. На човека му се запали къщата ... и той отива и се моли на всички коли да се дръпнат, да мине пожарната. При положение, че тировете са пред нас накъде да мръдне автомобила, за да може човекът, да си спаси къщата?!

Въпреки че част от камионите се спираха и във вътрешността на страната, от началото на декември проблемите се завърнаха.

"За един месец и ги пуснаха. Да, и след един месец ги отпуснаха и ги оставиха сами, защото те са 20 - 30 човека. Имаме 36 войника и 20 - 30 полицая. Какво да направят? Имаме 4000 шофьори на камиони", заяви Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

"От една страна, ни атакуват камионите, превозвачите, че не им осигуряваме възможност да минат, от друга страна сте вие. Мъчим се с всички сили да ви осигурим възможност да се придвижвате нормално", коментира старши комисар Николай Ненков, директор на ОД на МВР-Русе.

Вчера стана ясно, че предстои ремонт и разширяване на шосето, по което международният трафик от и за Румъния преминава през града. Започва изграждането на буферни паркинги в района. Разширен е и периметърът на действие на съвместния щаб между министерството на транспорта, на вътрешните работи и на регионалното развитие, благодарение на който във вътрешността на страната от лятото се спират тежкотоварни камиони.

Репортер: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" помага на две момчета с увреден слух
"Българската Коледа" помага на две момчета с увреден слух
Полицията в Сливен задържа мъж, счупил стъклото на банков офис (ВИДЕО)
Полицията в Сливен задържа мъж, счупил стъклото на банков офис (ВИДЕО)