НОВИНИ

Коледните бонуси - важна част в социалната политика на големите фирми

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 17.12.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година коледните бонуси остават важна част от социалната политика на фирмите към техните служители. В някои от предприятията от "Тракия икономическа зона" допълнителната премия достига до 100% от заплатата на работниците. След двегодишно прекъсване заради ковид пандемията, този декември отново се завърнаха и фирмените партита.

Клъстер "Тракия икономическа зона" обединява над 200 български и международни предприятия, в които работят повече от 40 000 служители. В голяма част от фирмите социалната политика е заложена в годишния им бюджет и празничните бонуси са очаквани от работниците. Така е и в тази компания за производство на светлини за автомобилната индустрия в Куклен, в която работят 500 служители.

"Отново сме подготвили ваучери за нашите служители и организираме традиционно коледно парти на хубаво място. Другото, което е - в края на всяка година правим годишна оценка на нашите служители, след която оценка те получават годишен бонус, който е в зависимост от оценката, която са получили, тоест от усилията, които са положили през годината, но бонусът е средно в размер на една месечна заплата", коментира Димо Николов - мениджър "Човешки ресурси" в компанията.

Средната заплата в компанията за работниците от производството е около 1300 лева, като възнагражденията им гарантирано се увеличават през всяка от първите пет години от дейността им. И според служителите оценката на база постижения е начин сами да повишат ефективността си.

"Смятам, че е доста стимулиращо за всеки един човек, тъй като това е един доста голям процент от заплатата, който ще получи всеки един и това дава отражение както на работата, така и на мотивацията за следващата година", заяви Пламена Георгиева - ръководител "Логистика".

2200 работници и служители в завода за производство на хладилници в община „Марица" също гарантирано получават коледни бонуси всяка година.

"Това можем да го кажем, че е 13-а заплата, въпреки че не е сто процента, но тя тръгна от 20%, 30, 40, 50, в момента 60%, а живот и здраве следващите години до 100%, т.е. истинска 13-а заплата за Коледа. Но разбирате, че 60% от основната заплата съвсем не е малко, минималната заплата, с която назначаваме хората основна е 1300 лева", каза Красимир Кирков - ръководител "Човешки ресурси" в завода.

"Хубавата част от цялата работа е, че те ги разделят на няколко нива и според зависи колко стаж имаш във фирмата съответно сътрудниците, които имат най-много стаж, получават най-много, най-висок бонус", допълва Илиан Чаушев - ръководител смяна "Краен монтаж".

От завода финансират коледното парти на служителите си и организират томбола с награди. По традиция провеждат тържество и за вече пенсионираните си работници. Според ръководството на "Тракия икономическа зона" обаче, не всички фирми ще успеят да зарадват своите служители с бонуси тази Коледа.

"Някои от фирмите, които знам, че в момента влагат големи финансови средства за разширяване на производствата и дори изграждане на нови заводи, техните ръководства са на мнение, че пролетта ще компенсират съответно работниците с бонуси", заяви Катя Стайкова - директор на Сдружение клъстер "Тракия икономическа зона".

Следващата година в "Тракия икономическа зона" предстои да започнат дейност поне три нови завода, което ще разкрие и допълнителни работни места.

Репортери: Галена Паскова, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 надигра Черно море във волейболното първенство, Добруджа дочака първи успех през сезона
Нефтохимик 2010 надигра Черно море във волейболното първенство, Добруджа дочака първи успех през сезона
Катрин Маноилова се нареди 17-та на Световната купа по шорттрек в Алмати
Катрин Маноилова се нареди 17-та на Световната купа по шорттрек в Алмати