НОВИНИ

Нейнски за шпионския скандал: Не помага за свалянето на съмненията, че България е троянски кон на Русия в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 27.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Най-важна при шпионските скандали е реакцията на властите. Имиджът на страната страда от подобни инциденти и не помага за свалянето на съмнението, че България е троянски кон в ЕС на държави извън съюза, каквато е Русия. Това коментира в "Денят започва" бившият външен министър Надежда Нейнски по повод шпионския скандал във Великобритания.

Кой е вероятният лидер на шпионската клетка?

Решението да се откриват избирателни секции в чужбина навсякъде, където има достатъчно българи, не дава реална възможност на държавата да контролира кой реално се занимава с изборите, а контролът е изключително занижен, смята Нейнски.

"Трябва да се помисли за законодателство и за начин държавата да гарантира, че има контрол в секциите в чужбина. От посланика ни в Лондон разбрах, че задържаните не са потърсили връзка с българското посолство. Те са арестувани през февруари, по-късно са арестувани още двама. Отказали са връзка с посолството, държат се в различни затвори и срещу тях има много сериозни обвинения, включително съмнения, че са подготвяли отвличания в полза на Руската федерация".

Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи

Важно е за България този случай да бъде разнищен и да се вземат съответните мерки такива случаи да не се повтарят, заяви Нейнски.

МП: Установяването на собствеността върху Руската църква изисква задълбочена проверка

Независимо чия собственост е, Руската църква е под юрисдикцията на Българската православна църква, а руското посолство не може да си позволи да я затваря, коментира Нейнски.

Това е абсурд от всякаква гледна точка. Нещо повече - разбрах, че посланичката е казала, че все още българският патриарх не се е обадил на руския да му дава обяснения. Те според мен са объркали календара и не знаят къде се намират

Според Нейнски част от българския политически елит и службите има уплах да се разследва Русия, а шпионската руска мрежа у нас минава през сътрудничеството на КГБ с някогашната Държавна сигурност.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен се класира без проблеми за втория кръг на Купата на Германия, но даде жертва
Байерн Мюнхен се класира без проблеми за втория кръг на Купата на Германия, но даде жертва
Ваня Григорова: Шансът ни за балотаж е много висок
Ваня Григорова: Шансът ни за балотаж е много висок