НОВИНИ

Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:40, 26.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Далеч от политическите пристрастия и агитация, но с активна работа за подпомагане на българската общност в Лондон. Така описва част от дейността на задържаните, наша сънародничка, която е била част от приятелския им кръг. Известна козметичка и любител на фитнеса се оказват двама от замесените в шпионския скандал, за които се знае малко.

По всичко личи, че замесените в шпонския скандал са подържали високо ниво на конспиративност. Днес наш екип разговаря с жена, пожелала анонимност заради сигурността си, която за около две години е била в приятелски отношения с двама от обвиняемите - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов. Двамата са имали много активно участие в обществения живот на българите в Лондон.

Били са известни с това, че са предлагали помощ и съдействие и винаги са били на разположение. Предлагали са включително курсове по език. Българите замесени в шпионския скандал не са показвали никакви политически пристрастия, също така не са осъмнили общността по никакъв начин, че могат да извършват шпионска дейност.

Съдът в Уестминстър предяви обвинения в шпионаж на петимата задържани българи

Ваня Габерова добива популярност благодарение на собствено студио за красота, което през годините се превръща в посещавано място не само от българи, но и чужденци. В момента салонът е затворен.

"Отвори го преди доста години в Западен Лондон. Изключително мило и наивно момиче. Идва от малък град в България. Изключително добра работа вършеше. Имаше много клиенти - българки, доста английско говорящи. Беше постоянно в салона, ревютата бяха изключително добри. Доста препоръки", разказа нашата сънародничка.

Ваня е участвала като доброволец в организацията на изборите заедно с Бисер и Катрин, които били председатели на секционни комисии.

"Винаги той ни е бил председател. Почти винаги той е бил на вратата. Говорил е повече с хората. Има много, много познати. Грижил се е за доброто настроение. Винаги носеше кафе и вода. Ваня беше член през април 2020 г. като помощник, дойде да помага", посочи жената.

По нейни впечатления, той не е имал достъп до изборните списъци. Не е чула задържаните да подкрепят някоя конкретна партия или човек. Обсъждали отделни личности от различни партии.

Кой е вероятният лидер на шпионската клетка?

За Иван Стоянов се знае най-малко. Българи, които го познават го описват като тих и спокоен, отдаден на дълги тренировки във фитнес залата. Младият мъж е работил заедно с Бисер Джамбазов. Карали линейка, която се изпраща само при нужда от кръв.

Бисер, Катрин и Ваня са били добре познати на общността в Лондон.

"Харесвани са, правят за общността, това се харесва на българите, но не мисля, че е било по някакъв начин да се възползват", каза жената, която все още не вярва, че могат да бъдат шпиони.

Освен като активни доброволци в изборите, Катрин и Бисер достигали хора и чрез безплатно училище за ангийски език, на което били основатели.

"Поняго плащаха от университета дори пътните на хората, след предоставяне на касови бележки. В началото даваха малки таблетчета, за да може да се подпомогне обучението на хората.", коментира нашата сънародничка.

Журналист: Обвинените в шпионаж българи са наблюдавали посочени от Русия хора

Тя посочи, че не знае кой е финансирал центъра, но това са програми, пуснати от университетите. Като двойка Катрин и Бисер са пътували сравнително често, а на приятели казвали, че са на почивка.

"Знаехме, че разполага с финанси. Също така знаем, че те работят много", каза още жената.

Тя заяви, че не знае някой да бил притискан за информация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговията с гласове вече започна, МВР работи по 11 случая
Търговията с гласове вече започна, МВР работи по 11 случая
11 са кандидатите за кмет на Добрич
11 са кандидатите за кмет на Добрич